Fylgjans blogg

Fylgjans blogg

Om bloggen

Här samlar jag lite tankar.

Namngivningsceremoni

ShamanismPosted by Fylgja Fri, July 25, 2014 09:37:43
I januari fick jag en förfrågan om att förrätta en namngivningsceremoni.
Det var goda vänners döttrar som frågade; två systrar som fått sitt första barn under samma år. De har båda sin grund i en ickekristen andlighet. Jag tackade ja och under våren följde mejlande, skypekontakt och mer mejlande för att vi skulle vara på samma plattform. För jag ska tillägga att även om vår andliga plattform är gemensam i stort, är den inte så lika i detalj. Tillsammans utvecklade vi ceremonin och en lördag i mitten av juli, vid tiden för fullmåne, var det dags.

Jag tycker det är viktigt att föräldrarna är delaktiga på det sätt som känns bekvämt och därför hade vi flitig kontakt om hur saker skulle vinklas och göras. I den här ceremonin var både barnens mödrar, fäder och mor/farföräldrar delaktiga i den mån som kändes okay. Sång, dikt, beskrivning av barnens namn, överlämnande av gåvor och kontakt med de 4 elementen. Helt enligt föräldrarnas intention. Ceremonin avslutades med att tjejerna sjöng sången By the Earth, tillsammans med sin mamma och det var otroligt vackert.

Jag fick uppdraget för att tjejerna tänkte att jag kunde balansera innehållet, så att även de i släkten som var uttalat kristna skulle känna sig bekväma och jag tror jag lyckades, utan att tulla på viktiga delar.

Jag inledde med dessa ord:
"Vi har samlats här idag, för att vara med i X och Y's namngivningsceremoni. En ceremoni är en högtidsstund där vi tar oss tid att uppmärksamma något som är viktigt för oss. Det kan vara många olika saker och vi har många gamla traditioner i vår kultur, som vi alla är hemma med. Ibland vill man göra något eget, eller ur ett annat perspektiv.
Det här är en symbolisk handling för att hylla och befästa... och anknyta till ett större sammanhang. Oavsett om man tror på Gud Fader och Jesus Kristus, Gudinnor, naturens andeväsen eller ingenting alls, är vi alla måna om barnens bästa. När vi deltar här idag, gör vi det med vår egen tro och intention, med en respekt för alla och för de val som barnens föräldrar gör."


Så var det ...utan att tulla på - för mödrarna - viktiga delar... som t.ex. förfädersandarnas medverkan. Hur tonar man ner åkallan av dem? Inga trummor och skallror var tillåtna. Däremot gick det bra att använda ett litet stämt vindspel - shanti chime - som jag brukar använda vid bl.a. meditationer och när jag på slutet gick runt med det, för att "stänga ner", lät det nästan som kyrkklockor och jag tänkte att även de kristna kunde känna stillhet i stunden.

Jag är så glad över att jag fick förtroendet att göra detta och jag är nöjd med hur det blev. Jätteroligt att få göra det för barnen till dessa tjejer, som jag känt sedan de var små.

Själva namngivningsceremonin som företeelse kändes väldigt bra att göra och jag gör det gärna igen!

Foto: Birgitta Karlström, Birgittas ateljé

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Inger Fri, July 25, 2014 10:29:06

Underbart gjort Lie! Ingen kunde säga annat än att du "tog med" allt! Kram, Inger