Fylgjans blogg

Fylgjans blogg

Om bloggen

Här samlar jag lite tankar.

Gott Nytt År!

ShamanismPosted by Fylgja Tue, December 31, 2013 12:36:04
Jag läste en släktings facebookstatus. Jag ler lite .. för jag känner igen känslan. Den hade jag ofta förr. Hon skrev: "2013, må Katla svälja dig hel och bajsa ut dig på en kaktus! 2014, nu kommer jag!!"

Jo, jag känner igen känslan: Jag ville bara lämna det gamla och "skitiga" året och kliva in på det nya oskrivna bladet som väntade mig. Ofta hade det varit stressigt och jag upplevde det som om jag var sliten.
Jag satt och tänkte en stund och upptäckte, att trots att det gångna året haft många jobbiga händelser med sig, så känns det ändå rätt bra. Jag skrev om det i inlägget "Jultankar" den 20/12.

Tankarna gick automatiskt vidare och jag funderade över vad som är skillnaden. Min tillvaro då var inte alls så tung om jag tittar tillbaka med mina nuvarande ögon. Livserfarenheter och nya saker att relatera till, javisst... men också en ändrad inställning till livet.
En del människor sätter sig ner och tänker "Varför händer detta mig, vad har jag gjort för ont, varför ska just jag straffas..." och bejakar det dåliga, men det är inte till väl och ve för vår psykiska hälsa att älta och vältra sig i skiten.

Som norske shamanen och författaren Ailo Gaup skrev en gång (nedkortat):
"Lederulven må ta nakkegreppet. Vis at du er lederulven som de ulydige, småkranglende og negative indre småulvene må adlyde. Viljesløshet, uvilje og motvilje kan dra deg inn i tvil og utmattelsen, om du ikke tar grepet og viser at du er lederulven som de ulydige og småkranglende indre småulvene må adlyde. Noen mennesker tror at viljekraften mangler. At de ikke har den, at den simpelt hen ikke finnes, og at den ikke virker om den finnes. /.../ Man må altså lære seg å sette en kreativ vilje inn mot motviljen, akkurat i det motviljen snakker. For motviljen kan snakke på mange måter for å unngå å bli satt på plass. /.../ Vårt indre er en kjemisk prosess og jeg tror at man med tankens kraft kan forandre hormonspeilet og humøret ...."

Ja! Man måste ta sig själv i kragen och ange vilka premisser som ska gälla. Vill jag må bra eller vill jag må dåligt? Väljer jag glädje eller sorg? Väljer jag kärlek eller missnöje? Väljer jag altruism eller egoism?

Den dagen jag valde den shamanska vägen och den altruistiska kärleken, tog mitt liv en vändpunkt. Istället för att undra varför bekymren kom i min väg, började jag se dem som möjligheter till utveckling och något att lära av. Sedan den dagen har jag lärt mig mycket... Jag har inte minst lärt mig att det är jag själv som bestämmer hur jag ska må. Jo, det finns människor som beter sig illa, men jag bestämmer om och hur jag bemöter det dåliga och hur jag bearbetar det efteråt. Det är inte lätt, men det blir lättare ju mer man gör det och om man aldrig försöker, får man aldrig veta.

Så...
I natt - nyårsnatten 2013 - är det svartmåne och du kan släppa allt det du vill göra dig av med. Gör en ceremoni - den behöver inte vara stor och mäktig, utan kan vara precis som det passar dig - och släpp det du inte vill ha kvar i ditt liv. Släpp med glädje...
För...
Imorgon - nyårsdagen 2014 - är det nymåne. Då kan du fokusera och bejaka allt gott som du vill ha i ditt liv det kommande året.

GOTT NYTT ÅR!

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.