Fylgjans blogg

Fylgjans blogg

Om bloggen

Här samlar jag lite tankar.

Chakradance™ 2

KreativiteterPosted by Fylgja Thu, June 28, 2018 11:03:25
Som jag skrivit tidigare, går jag en kurs som ska göra mig till ackrediterad ledare i Chakradance och det är verkligen en kurs som går in på djupet. Vi som sedan ska leda grupper framåt i tiden, behöver göra den resan så att vi kan möta deltagarna där de är.

Vad är chakran/chakror då, kanske någon undrar. Har du utövat yoga vet du en del om det, Faktum är att Chakradance kallas för Yogans musikaliska syster. Chakrasystemet har sitt ursprung i trakterna av Tibet och Indien och ingår idag som en viktig del i både den tibetanska buddismen och hinduismen. Det är ett uråldrigt system som omnämns långt före kristus i vår tideräkning, t.ex. i Vedaskrifterna (1500-500 f.Kr) Källa: Vattumannen


Jag har länge sagt att bearbetning, det sker som lager på löken. Man är med om något, bearbetar det och tänker "det gjorde jag bra, nu är jag färdig". Så går det några år och man är med om något nytt som tangerar den gamla erfarenheter och i den nya bearbetningen finner man att man visst hade mer att ta hand om och skalar bort ännu ett lager på "löken", d.v.s. det problem, eller den känsla som besvärade.

Det är som att göra en resa. Vi blir sällan färdiga. Vi blir bara mer och mer hälsosamma när vi gör dessa bearbetningar och det är väl därför många medelåldersmänniskor säger att de känner sig tryggare med sig själva, än de gjorde som unga.
Nu är det inte alla som gör den här resan kontinuerligt genom livet, utan håller fast vid gamla minnen av mobbing, trauman och barndomsupplevelser och fortfarande som äldre, känner oförrätten krypa på när de kunnat njuta av livet.

Jag vill absolut inte döma någon som är i den situationen - livet tar sig olika vägar - men jag vet hur det är att släppa gamla oförrätter och bejaka det nya i livet. Det är härligt!

Gamla trauman och dåliga erfarenheter sätter sig ofta i kroppen. Det vanligaste är väl de här spända axlarna, när något har varit belastande. Man tar ansvar, tar sig igenom och bär ansvar... på sina axlar. Kan man slappna av och bejaka livet efter en sån erfarenhet, så sätter sig inte smärtan som kronisk, men om man gång på gång, hela livet gör det här, utan återhämtning. Då blir smärtan kronisk.

Jag har själv smärtor i kroppen, som jag kunnat påverka med blandat resultat och när vi nu skulle jobba med arketyperna för varje chakra och hade kommit till Solar plexus, där den positiva aspekten är The warrior är den negativa The Servant, upptäckte jag att jag hade mer kontakt med "Tjänaren" i mig, än den "Inre krigaren". Jag vet att jag större delen av mitt liv, satt andras intressen före mina egna. Jag har tagit hänsyn till att andra mått dåligt och negligerat att jag själv farit lika illa, eftersom jag är "programmerad" att sätta andra före mig själv.
Nu skulle jag ju kunna stanna där och älta att jag beter mig på det sättet och inte känner kraften att stå upp för mina egna behov, men det vore ju tråkigt och ohälsosamt. Jag ska istället dansa dansen för Solar plexus många gånger och bli medveten om mina val, tills jag blir mer hälsosam. smileyVi som nu utbildar oss till att leda grupper, går som sagt in på djupet, men när man dansar chakradance i klass, pågår utvecklingen i en kreativitet där saker händer utan att vi är direkt medvetna om det. Det är det som är det sköna. Det är det som är att sätta igång en rörelse. Att göra kroppen och själen mer funktionella och balanserade.

Jag gillar verkligen det här. smiley

"Reflecting back on my life, the times when I have felt most alive and in touch with my 'true self' are the times when I have been moving my body, through dance. Not the times when my teacher was instructing me to move my body this way or that, but the times when I really let go, let the music enter my body and 'moved' in an authentic way."

Natalie Southgate


Ett litet smakprov:
  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.