Fylgjans blogg

Fylgjans blogg

Om bloggen

Här samlar jag lite tankar.

Utveckling

LivetPosted by Fylgja Sat, August 20, 2016 14:31:37

Tänk vad härligt det är med utveckling! Vad vore vi utan den? Ibland kan det kännas obekvämt att tvingas in i något man inte vet så mycket om, men när man väl är där och lär av det som händer, så utvecklas man som bäst och kommer igenom som en klokare människa.

En del säger ”Jag gör som jag alltid har gjort. Jag är för gammal för utveckling”. Så tråkigt det låter. Är det verkligen så, eller är det bara något som sägs? Att stanna i det lilla, utan att jobba sig igenom, resa sig och gå ut i det stora. Det känns inte lockande för mig. ”Det gör ont när knoppar brister”, skrev Edith Södergran och visst är det så, men vem vill inte blomma?

Ben Furman skrev 2005 boken ”Det är aldrig för sent att få en lycklig barndom” och reaktionerna var blandade:

"Leder en svår barndom alltid till ett olyckligt liv? Berättelser från 300 personer om hur det förflutna kan användas som en resurs i livet.
Med glimten i ögat vänder den finske psykiatern upp och ner på vårt vanliga psykologiska tänkande och frågar varför människor ofta klara en svår barndom - trots allt.
Genom att betona människans förmåga att komma igen och växa av motgångar skapar han en terapeutisk läsupplevelse. Vi blir påminda om att vårt förflutna är en historia som kan berättas på många olika sätt"

Jag tror på att vi KAN påverka oss själva, hur vi reagerar och bearbetar trauman. Att stanna i traumat och inta offermentalitet, gagnar ingen utveckling. Jag har haft mina knaggligheter på livets väg, i alla åldrar och visst skulle jag vilja vara utan en del upplevelser, men ändå inte. Mina upplevelser och mitt arbete med mig själv, har gjort mig till den jag är i dag. De som tagit på sig offerkoftorna har inte gillat mitt sätt, men om jag tittar tillbaka står jag nu här välmående och stark, med livet i min hand… och så är det inte för dem. Det känns ledsamt att se.

Alkohol är vårt lands vanligaste drog. Det som är speciellt med den, är att den är allmängiltig och laglig. Alla måste lära sig hantera den, för att vara fullgod medlem av vår kultur, men ve den som inte kan sköta sig. Alla kan inte hantera den och många självmedicinerar med den. Jag brukar säga att alkohol som ångestdämpare är raka motsatsen till utveckling. Alkohol konserverar både personlighet och ens trauman. Istället för att KÄNNA, JOBBA sig igenom och komma VIDARE som en STARKARE individ, gör alkoholen det motsatta; DÖVAR, STAGNERAR och KONSERVERAR. Ett kontinuerligt intag av droger som ångestdämpare gör också människan till en oärlig person - både för sig själv och andra - och jag har lärt mig mycket av nyktra alkoholister, som berättat om hur de manipulerat omgivningen. Jag har själv blivit manipulerad. Det är inte jag som mått sämst av det, utan den som har manipulerat.

Nej, jag är inte nykterist, men jag dricker alkohol ganska sällan.

Jag har hoppats att utveckling kan ske genom hela livet och det är så roligt att se min snart 80-åriga mamma fortsätta att utvecklas, trots tragiska händelser. Så lätt det hade varit att ta på offerkoftan och krympa ihop och bli en liten person. Trots att det har legat nära till hands, har hon på ålderns höst istället jobbat sig igenom svårigheterna. Hon är nu en mycket större, starkare och hälsosammare person, än hon varit.

Vi är alla del i varandras utveckling och att vandra tillsammans och mötas i dialog, skapar dubbel möjlighet att utvecklas med öppet sinne. Jag är glad att vi gör det, för det är inte självklart. Det finns människor som delat år av mitt liv, som inte gör det längre. Som inte hör av sig, som inte gläds med andras (min) utveckling, som sitter hemma och pillar sig i naveln. En del av er tyckte bättre om mig när jag var skör och svag, än när jag lämnade traumat för att växa. Det gör ont att inse att ni väljer bort mig.

MEN jag är desto gladare att du som är med mig, väljer att vara här och vandra genom livet tillsammans med mig; i ärlighet, vilja till glädje och utveckling. En stor hjärtekram till dig!

En person som betytt mycket för min inställning för livet är Kay Pollack. När jag varit på hans föreläsning "Att växa genom möten" på 90-talet, så blev min inställning till livet och människorna jag möter, en annan. Jag såg att "besvärligheter" kom i min väg, för att jag skulle öva mig.

Kay-citat:

"Man kan inte ändra på andra människor... den enda man kan ändra på, är en själv!

Dina tankar om andra, är ett meddelande till dig själv"

Här kan du lyssna till Kay Pollack på temat "Att välja glädje":

Idag hyllar jag våra möjligheter till utveckling och att vi kan fortsätta att utvecklas livet ut. Tack till DIG! <3

...

Fotnoter:

Kay Pollack, Att växa genom möten:

http://www.kaypollak.com/bocker-dvd/att-vaxa-genom-moten/

Ben Furman, Det är aldrig för sent att få en lycklig barndom:

http://www.bokus.com/bok/9789186679385/det-ar-aldrig-forsent-att-fa-en-lycklig-barndom/

Sju steg till alkoholism:

http://kflanken.com/7-steg-till-alkoholism.html

Hjärtbilden är hämtad från pixabay.com

  • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post93