Fylgjans blogg

Fylgjans blogg

Om bloggen

Här samlar jag lite tankar.

Rovdjur behövs

LivetPosted by Fylgja Wed, January 22, 2014 17:43:18
Jag förstår inte varför det finns en polariserad vargdebatt i Sverige. Det är lika oförståeligt som att vi har rasister i det här landet. Vad är problemet? Skulle vi inte ha plats för alla sorter? Jag skakar på huvudet åt tunnelseende jägare, rädda småhundsägare som åberopar rätten att ha hunden lös överallt. Vem har sagt att en pudel ska få springa lös, men inte en schäfer? Den som håller hunden kopplad och nära har sällan problem.

Så kommer rönen som väl alla borde förstå: ALLA behövs i ett ekosystem!

Stora rovdjur, som vargar, björnar och rovfåglar, har större betydelse för ekosystemen än forskarna tidigare trott. De stora rovdjuren påverkar hela växtligheten i både skogar och vatten, och indirekt därmed även alltifrån fågellivet till insekter. Både växter och mindre djur gynnas när nivåerna av stora växtätare hålls nere.

Sammantaget betyder det mycket för den biologiska mångfalden, menar man och samma effekter syns oavsett om man granskar ekosystemen i Norden, eller på den afrikanska savannen.

Det här får också effekter utanför växt- och djurlivet, menar forskarna. För eftersom rovdjuren indirekt gynnar växtlighet så bidrar de också till att motverka växthuseffekten och jordens klimatförändringar. Växterna som gynnas av rovdjuren tar nämligen upp en hel del koldioxid.

- Både om man ser på havsuttrar och vargar så har de ganska rejäl påverkan på naturens upptag av koldioxid, säger Bo Ebenman, professor i biologi vid Linköpings universitet.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/rovdjur-avgorande-for-ekosystemen

Ja...!

Tack för Tipset - http://trolltrumman.net/
  • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post72