Fylgjans blogg

Fylgjans blogg

Om bloggen

Här samlar jag lite tankar.

Människoöden

LivetPosted by Fylgja Fri, May 25, 2012 16:41:47

Tänk om man var 4 år igen...

Jag var på stan med barnbarnet, härom dagen. Det är en tjej som är van staden. Mer van, än vad jag var när jag var 13 år och med osäkra fotsteg klev av bussen från landsorten, för att "gå på stan" med en jämngammal kamrat.

Lilla M hon vet vägen, hon kan stoppen, som att stanna vid fontänen i staden och titta på vattnet. Både från och till parkeringsplatsen.

Där vid fontänparken observerade jag de slitna och lufsiga gubbarna och en och annan mager kvinna, med blekt ansikte och darrig hand... Barnet, hon såg bara vattnet som sprutade ur fiskmunnarna och glittret i vattenytan, de små stenarna på gången och duvan som hade vingar i blått.

Så kom vi till klätterskulpturerna vid busstationen och hon började klättra och slänga sig på alla möjliga vis. Jag stod bredvid och var beredd på att ta emot.

Så observerade jag öldrickarna. Lite slitna, lita karga människor i olika åldrar, men med alkoholmissbruket gemensamt. En hade också en hund, som inte lydde så bra. Sprang runt med husse hack i häl. Husse med magra, urholkade "amfetaminögon"...

Men barnet, hon var så inne i sitt, att hon inte märkte alls, att det var någonting speciellt vid sidan av lekplatsen. Så koncentrerad att inte ens hunden som sprang runt, tycktes skrämma henne, även om hon ibland slängde ett öga, åt dess håll.

Hon behövde helt plötsligt en toalett, så vi lämnade platsen, vilket kändes befriande för mig. Då slapp jag se... människoödena... livet med en flaska i hand.

Tänk att vara 4 år och inne i sitt... slippa se... slippa känna!

Så slår det mig, att säkert finns det 34-åringar, 44-åringar, som också är inne i sitt. Som jagar fram, utan att se...

Men jag, jag kan inte låta bli att se... att känna...

Människoödena...

  • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post31