Fylgjans blogg

Fylgjans blogg

Om bloggen

Här samlar jag lite tankar.

Senil Demens

LivetPosted by Fylgja Fri, May 18, 2012 21:03:23

Senil Demens... jag smakar på ordet...

Demens (av latin de 'utan' och mens 'sinne') är ett syndrom (en samling symtom) som innefattar en organisk psykisk störning av högre intellektuella funktioner med försämring av minne och logiskt tänkande, samt personlighetsförändringar och emotionella störningar utan medvetandesänkning.

Det fanns en tid, då jag var orolig för min egen del. Tänk om jag inte var utbränd, tänk om jag hade… Alzheimers?! Men det var ingen demenssjukdom. Det var ren och skär hjärnstress, som satte arbetsminne och koncentration ur spel. Jag glömde vad jag skulle göra, jag gick vilse, tappade ord… och långtidsminnet var borta. Men det har kommit tillbaka. Alltihop. Utom förmågan att räkna i huvudet då, men det klarar jag mig utan. Har i övrigt ett gott minne nu. Igen.

Men när man är gammal och senil demensen börjar ge sig till känna, då har man ingen återvändo. Då går man sakta men säkert, mot… den bestående glömskan.

Åh, det skär i hjärtat på mig när jag tänker… Hur känns det att vara i det? Att märka att allt inte är som det ska, göra tokiga saker, inte minst i klädval och helt plötsligt, inte vara den karla-karl man varit. Vad är det man häller i kylarvattnet? Där hade det kunna gå tokigt, om inte hon ringt mig i panik. Stoppa honom!

På mig lyssnar han. Han vet, att jag vet hur det är. Ja, jag vet hur det är att vara i glömska och förvirring, men det är skillnad. För mig fanns det alltid ett hopp och jag är ute på andra sidan.

Det är med beklämdhet jag tänker på Henne. Ovanligt pigg för sin ålder. Nyfiken och social… Ständigt på G, för att ha koll och stoppa tokigheterna. Eget liv? Har inte tid... Ha koll på vad som händer och på hur det ser ut, utåt... men nu börjar folk märka. Det går inte att gömma, när vänner inte känns igen...

Senil demens: De anhörigas sjukdom.

Ja, det är det, men just nu, är det också hans. Han vet.

Undrar hur många år till?

.

  • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post30