Fylgjans blogg

Fylgjans blogg

Om bloggen

Här samlar jag lite tankar.

Autogen träning...

LivetPosted by Fylgja Sun, April 15, 2012 17:01:14

... inte bara självsuggestion, utan också en inkörsport till något djupare

1991, blev jag remitterad av min tandläkare, till en sjukgymnast som jobbade med Autogen träning. Denna sjukgymnast hade ätstörningar och stressrelaterade problem som sin specialitet. Jag har artros i flera kroppsdelar (bl.a. rygg, nacke och käkled). Lägg sedan på ett långvarigt kraftigt stresspåslag på det, så förstår ni att jag hade kronisk smärta. Under ett antal besök, guidade sjukgymnasten mig till att koppla ner stressnivån och att hantera smärtan.

Autogen träning, sägs passa människor som är lite kontrollerade, eller i alla fall om man vill ha kontroll, för det handlar just om kontroll, men i positiv och stressreducerande mening.

Den autogena träningen är indelad i sex stadier där de olika övningarna bygger på varandra:

1. Upplevelse av tyngd.
2. Upplevelse av värme i huden.
3. Övning att få hjärtat att regelbundet.
4. Övning att få andningsverksamheten att fungera i en jämn och reflexmässig rytm.
5. Övning att kontrollera matsmältningsorganen.
6. Övning att uppleva kyla på pannan.

Jag fick lära mig/träna på en mening/vecka, som sedan byggdes på till en lång harang självsuggestiva moment. Till slut räckte det med att jag tänkte den första meningen ”Jag är alldeles lugn”, så blev jag märkbart mycket lugnare. Jag hade fått en trigger, som gjorde att den positiva processen satte igång, automatiskt.

Det här var för mig inkörsporten till meditation. När jag upplevt vad man kan göra själv, ville jag naturligtvis utforska mer. Jag provade guidade meditationer i grupp och på CD (bl.a. Uneståhls Mental träning) och började uttöva Zen och det blev en fantastisk upplevelse, av att kunna påverka mig själv, in i harmoni.

Om vi sedan lägger till, de andliga upplevelser, som jag har haft i meditationer, så får ju livet en extra dimension. Det skapar lyckokänslor.

Ni har nog alla upplevt att smärta tilltar med stress, eller oro. Om man kan reducera det och i stället försätta sig i djup avslappning, blir det positiva ringar på vattnet. Jag har i riktigt djup avslappning, upplevt smärtfrihet och det har jag annars bara upplevt med morfin. Det var en härlig känsla. Smärtan kom naturligtvis tillbaka, men en stunds smärtfihet är en stunds smärfrihet.

Långt senare har dessa metoder och min andliga utveckling, hjälpt mig hantera negativa händelser och när folk säger till mig; ”Du är alltid så glad – du kan väl inte ha några bekymmer”… så vet ju jag, att så enkelt är det inte, rakt av.

Jag har använt mig av de metoder finns till hands, tagit vara på de upplevelser, som jag har haft och så har jag bestämt mig: Jag ska inte dras ner av smärta och sjukdom. Det är härliga spiraler att befinna sig i.

Läs mer om Autogen träning i en artikel i Läkartidningen Nr 6, 1999:

http://ltarkiv.lakartidningen.se/1999/temp/pda18967.pdf

  • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post27