Fylgjans blogg

Fylgjans blogg

Om bloggen

Här samlar jag lite tankar.

Rosmarin gör dig alert

ShamanismPosted by Fylgja Sun, March 25, 2012 18:35:18

För några år sedan, gjorde jag ett shamanskt arbete för en klient, som kände sig trött, låg och håglös. Jag fick besked om att en själsåtervinning (soul retrieval) behövde göras, men först efter jul- och nyårshelgerna, då det behövs lugn och ro, att acklimatisera en själsbit. Under tiden skulle klienten lukta på färsk ört varje dag. Känna på den, så att doften lösgjorde sig och dra in doften i näsan. Helt enkelt umgås med växten.

Jag kände igen den, men kunde inte komma på vad den hette. Jag använder ju den som krydda, men namnet var helt borta, så jag sökte bilder på nätet och hittade den: Rosmarin!
I övrigt hittade jag ingen hälsoinformation om örten, medan klienten själv, fann några rader om att den var stärkande.

Jag tänkte att jag skulle behöva lära mig mer om örter, men det hade varit mycket annat som tagit mer plats i mitt liv. Det fungerar ju också väldigt bra att få besked från andevärlden i varje enskilt fall och jag har förstått att allt inte är allmängiltigt. Det beror också på vilken relation, personen har till växten.

På senaste tiden, har jag engagerat mig mer i örterna; gått med i örtgrupper på nätet och tar mig lite tid att sätta mig in i det hela. Så kommer flera länkar om Rosmarin för mina ögon och det är ju så fantastiskt som det kan bli. Ett år efter mitt arbete med klienten som behövde Rosmarin, får jag svar.

//Rosmarinus officinalis, är en av många traditionella medicinalväxter, som ger eteriska oljor. Mark Moss och Lorraine Oliver, Prestanda och Nutrition Research Centre vid Northumbria University, har forskat på detta: Utredarna testade kognitiv prestanda och stämning hos 20 personer, som utsattes för olika nivåer av rosmarinarom. Man tog blodprov för att upptäcka den mängd av 1,8-cineol, som deltagarna hade absorberat och forskarna mätte hastighet och precision, samt bedömde humöret, för att mäta rosmarinoljans effekter.

Resultaten indikerar för första gången, att koncentrationen av 1,8-cineol i blodet är relaterad till en persons kognitiva prestationer - med högre koncentrationer resulterar i förbättrad prestanda. Både hastighet och precision förbättrades. Under tiden, även om det var mindre uttalat, hade den kemiska också en effekt på humöret. Detta var dock en negativ korrelation mellan förändringar i förnöjsamhet nivåer och blodnivåer av 1,8-cineol, vilket är särskilt intressant eftersom det antyder att föreningar som ges bort av rosmarinens eterisk olja, påverkar subjektiva tillstånd och kognitiv förmåga, genom olika neurokemiska vägar.//

Läs mer:
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/02/120224194313.htm

En annan liknande artikel:
http://www.forskning.no/kortnytt/314764

  • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post24