Fylgjans blogg

Fylgjans blogg

Om bloggen

Här samlar jag lite tankar.

Nytt år!

KreativiteterPosted by Fylgja Sat, December 30, 2017 12:50:54
Min konvalescens är snart över och jag kommer att köra igång med tisdagsskicken med Soul Body Fusion® igen, fr.o.m. tisdagen den 9/1. Dessa annonserar jag på Facebooksidan https://www.facebook.com/fylgjans.aktiviteter

Vill du boka andra behandlingar kan du läsa om det och använda Epost-adressen på hemsidan http://fylgja.net

Jag önskar alla ett gott slut på 2017 och ett fint nytt 2018.
 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post99

Magi…

KreativiteterPosted by Fylgja Sat, July 29, 2017 21:07:41

Har du märkt att talen talar till dig? Jag tänker på alla gånger man råkar titta på klockan och den är 11:11, 19:19 eller 22:22. Under hela våren och fortfarande regnar det såna tal över mig.

Det finns en hel del att läsa om detta på nätet. Somliga säger att det är änglatal, andra att det är universum som kallar, vill ha vår uppmärksamhet etc. men det finns också de som tittar på vad de specifika talen betyder. 22:22 har varit extremt vanligt under min vår och jag har inte tänkt så mycket på just 2:orna, utan mer sett det som universums budskap; att jag ska fortsätta jobba på. En slags bekräftelse på att jag är på rätt väg.

Av en slump hittade jag en internetsida där det står om 222: ”Omvandla dina idéer till verklighet. Fullfölj utan tvekan”. Just det. Spot on!

Det är mycket som har blivit mer tydligt under våren. Det handlar om att bejaka mig själv mer och leva mina intressen. Det är lätt att ställa upp för mycket på andra och glömma sig själv. Det är också lätt att negligera sina resultat. Inte så att jag förringar dem, men om man nästan aldrig får någon respons, har man ju inget utanför sig själv att relatera till. Man gnetar på och blir nöjd, men that’s it.


Jag bestämde mig i juni för att delta i en samlingsutställning under några veckor i sommar. Jag har inte hunnit måla något nytt, så jag plockade ihop några grafiska blad och åkte iväg till ett galleri för att rama in dem. Det som hände där, går inte att beskriva, men det var en positiv respons som hette duga och galleriet köpte 12 tryck av mig. Jag blev häpen och glad. Inte minst blev det en spark i arslet. Att fortsätta… inte fortsätta gneta… utan fortsätta i lust och jag känner att det är dags att ställa i ordning för måleri.


När man får en sån där kraftfull respons, då undrar man ju varför man annars bemöts med tystnad. Det kommer jag nog aldrig att få veta, men det kan hända att jag umgås med fel människor? Jag tänker också att det är tur att jag inte är beroende av att få beröm för att prestera. Jag är glad att jag är vän med mig själv. Det ligger en sorts magi i det också.

Jag hade också några magiska möten under semestern. Mest troligt kommer jag aldrig att träffa dessa personer någon fler gång, men jag bevarar mötet med var och en, i mitt hjärta.

Nåväl. Jag fortsätter få magiska tal i displayen på min telefon och jag fortsätter bejaka det jag tycker om. Jag har tankat magiskt vackra naturvyer och njutit av andras konst på semestern. Och det är inte bara så att jag inte är beroende av beröm från andra, jag är inte beroende av varmt väder heller. Kan det bli bättre än så, en sommar som denna? smiley


Magisk fortsättning på sommaren, önskar jag dig! smiley


 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post97

Värme!

KreativiteterPosted by Fylgja Fri, January 22, 2016 14:25:01
Igår fick jag en av de finaste responser, som jag någonsin har fått för mina målningar och det värmde i hjärtat. Jag har ju vänner med liknande intressen och som tänker rätt lika som jag själv och visst är det kul när de uttrycker sig positivt, men när det kommer oväntat... ja, då blir det speciellt.

Denna feed back kom inte från någon jämnårig väninna, utan den kom från en ung man och den förmedlades inte från honom själv, utan via min dotter. Vem är han då, denne unge man som föll för en av mina målningar och tog sig tid att betrakta den länge, noga och fånga essensen? Jo denna man är min 30-åriga svärson! smiley

Ja, så idag känner jag mig extra glad och tillfreds!Nu hoppas jag på lite lugnare tempo, så jag får tid att göra nya målningar.
Det skickar jag ut i universum: Lagom mängd jobb och tid för att måla... det önskar jag mig!

 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post90

En liten film

KreativiteterPosted by Fylgja Mon, October 13, 2014 07:08:43

Vad gör man nr man har tagit foton? Jo man gör ett bildspel!
Här är en liten film om septemberkursen i det som jag kallar Må-bra-måleri.


 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post83

Fylgjans aktiviteter

KreativiteterPosted by Fylgja Sat, June 14, 2014 08:38:40

När lingonsäsongen lider mot sitt slut... då har man chansen att delta i Må-bra-måleri i Kälarne i östra Jämtland. Jag planerar en workshop en helg i slutet av september, så håll ögonen öppna om du är intresserad av att måla och kommunicera kring dina och andras bilder i en trygg och harmonisk atmosfär.

Läs mer här: http://lieorrmalm.blogspot.se/p/kurser.html

Om du gillar sidan Fylgjans aktiviteter på Facebook, får du uppdateringar om saker som sker: https://www.facebook.com/fylgjans.aktiviteter


 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post80

Roligt!

KreativiteterPosted by Fylgja Sat, April 26, 2014 16:47:53

Nu var det ett tag sedan jag skrev igen. Redan vår... Ja, det kan bli så när man har mycket att stå i... för jag har mycket saker att stå i, men det är inget jag beklagar mig för. Det är roligt. Roligt att jobba på jobbet, roligt att beställa kulturfönster till hemmet, roligt att planera en namngivningsceremoni som jag ska hålla i och roligt att planera kurs.

Jag hoppas den blir av. "Må-bra-måleri-kursen" i Kälarne. Kanske en del tycker det är ocentralt, men det är ju så vackert i Kälarne!

Nu är programmet i stort sett färdigt också:
Jag vänder mig till människor utan målerierfarenhet. Kanske man har någon sjukdom, är utmattade, har det lite tröttsamt... eller bara behöver påfyllning och en stund av lugn och harmoni. http://fylgja.net/bildarbete/index.html


Så ska jag ju vara med på Lions Konstrunda i Sundsvall också. Det hade jag inte planerat, men fick en spark i baken av en konstnärsvän ... så nu är det lite brådis att trycka med grafiktryck. Etsningar och collografier... 17-18 maj är den. smileyBråda tider. Härliga tider!
So long!

 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post76

Grafikutställning i Sundsvall

KreativiteterPosted by Fylgja Fri, March 21, 2014 08:50:52


I helgen ställer vi som utgör Sundsvalls kollektivverkstads grafikgrupp (drygt 20 personer) ut våra alster på Galleri Granen, Trädgårdsgatan 17.

Kom gärna förbi och titta, om du är i staden.
 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post73

Må-bra-måleri

KreativiteterPosted by Fylgja Fri, December 27, 2013 18:43:32

Nu är jag med sida om "Må-bra-måleri-workshops".

http://lieorrmalm.blogspot.se/1992 kom jag för första gången i kontakt med bildterapi. Jag var på en serie studie-dagar om flyktingfrågor, där psykolog och bildterapeut Francesca Massa Mikaelsson från Ånge deltog som kursledare. Följden av det mötet, blev ett samarbete med den förskola där jag jobbade som förskolechef.

Francesca att vägledde personalen i bildarbete med barn och vi lärde oss förhållningssätt, betydelsen av kommunikationen via bilden och hur man kan använda detta i arbetet med barnen. Jag blev personligen mycket intresserad, då Bilden som uttrycksform ligger mig varmt om hjärtat och under 90-talet gick jag också några studiecirklar med symbolpedagog Gun-Inger Soleymanpour.

Mellan 2011 och 2013 har jag gått en grundkurs i bildterapi med psykolog och bildterapeut Karin Szabo. Utbildningen gjordes på distans med veckoslutsträffar och sträckte sig över 2 år. Jag har förutom att praktiskt vara i bildprocesser, fått handledning och teorier kring detta.

Att skapa bilder är inte något bara för dem som "kan". Det är heller inte bara något kul man gör för att förgylla sin fritid, eller för att man tänker ordna en utställning och sälja sina alster. Att måla är ett sätt att uttrycka sig, ett språk att förmedla sig med. Med sig själv och andra.

För något år sedan höll jag en fortbildningskväll med förskoleklass- och fritidspersonal, där syftet var att prova på detta förhållningssätt för att sedan vara bättre rustade att möta barnen med bilden som språk. Kvällen var uppskattad och det tycker jag är jättekul.

Nu känner jag mig redo att fram emot senvår/försommaren hålla kurs i Kälarne med det här förhållningssättet till bilden. Du får prova på enkla meditationer, måla i storformat och samtala kring dina och andras bilder. Jag funderar fortfarande på upplägget. En- eller två dagar, det är frågan...
Det kommer i alla fall att vara få deltagare per kursomgång. Det ska vara lugnt och harmoniskt, så jag tar mig också rätten att välja och forma grupper som jag tror passar ihop.

Är du intresserad av att veta ner? Mejla mig på epost (at) fylgja .net

 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post70

Siri-K

KreativiteterPosted by Fylgja Sat, March 02, 2013 11:49:08
Jag måste bara dela med mig av dessa målningar.

Titta in på:

http://www.siri-k.com/mixed-media.html

 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post56

Uttryck

KreativiteterPosted by Fylgja Sun, September 30, 2012 21:31:34

Gult, gult, gult... hela världen är GUL! I alla fall där det är lövträd. Jag älskar hösten och jag älskar gult. Just nu är det saffran och ockra mot mörkrön gran... Ljuvligt. Eller som barnbarnet säger; Jubligt!

Även ikväll har jag dränkt mig i tårar för dansen i den amerikanska TV-serien So You Think You Can Dance. Ja har missat alltför många avsnitt, men sett tillräckligt många, för att ha ett hum om dansarna. Mitt hjärta både krampande, blödde och öppnade sig åt dansen med Cheon Wespi-Tschopp och Eliana Girard till Whitney Houstons "Can't live without you". Härligt att se unga människor utvecklas sig och bli dansare i världsklass

Just då när jag såg detta vackra uttryck i känsla, fick jag kontakt med min skaparsjäl... mitt eget uttryck... och jag kände att allt hör ihop: Dans, musik, måleri. Jag vill och måste måla med den svepande rörelse och känslan som det var i dansen... och så var det väl med min ballerina, på ett sätt... men nu mötte jag en annan, djupare dimension.

Much, much more than this:

.

.

Och till helgen är det dags för Bildterapikurs igen.

 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post45

Det finns alltid en mening

KreativiteterPosted by Fylgja Thu, September 20, 2012 17:02:34

.... fortsättning på Zero från igår. Ur boken med arbetsnamnet "boken Boken".

---------------------

Jag läste ett gammalt mail, där jag skrivit till en fd kollega, att jag hoppades på hjälp från personalkonsulenten som jobbade med rehabärenden. Kanske jag kunde få hjälp till en bättre placering, när den neuro psykologiska utredningen visat, att det var direkt ohälsosamt för mig att jobba med 300 elever i veckan.

Så fel jag hade… När den personen kom in i mitt liv, gick det direkt utför. Jag hade haft utbrändhetssymptom i 8 år och hade kommit upp på heltid. Aldrig under dessa år, hade jag varit deprimerad. Jag klassificerade mig som en ”ren hjärnstress”, med rena kognitiva svårigheter och koncentrationsproblem.

I och med att jag fick kontakt med den där personalkonsulenten, försvann alla lust och glädje, all tillit till de förmågor jag hade och min självkänsla rasade i botten. Jag kan ärligt säga, att mitt självförtroende som alltid varit gott, även om självkänslan fallerat, försvann totalt. Den personen verkade jobba för att göra mig oplacerbar. Jag blev en pinne i statistiken?

Vid den här tiden var det en otroligt overklig känsla, att sitta på rehabmöten och känna att den person som stod vid min sida, var handläggaren på försäkringskassan. Den kvinnan borde jag ha skickat en ros, men på den tiden var bara näsan ovanför vattenytan.

Jag berättade om det här för en arbetskamrat, härom dagen. Hon lyssnade och var tyst en stund. Så sa hon:

-Men du… om du inte hade hamnat i händerna på den där personalkonsulenten, så hade du inte kommit till oss. Tänk… då hade vi ju inte mötts!

Och det är alldeles sant. Mitt i minnet av det här eländet, kan jag se en större mening med det som sker. Att komma till min nuvarande arbetsplats och inte vara sig själv, det har inte bara varit varit guld värt. Det har varit rubiner och diamanter om vartannat. Aldrig någonsin hade jag innan, upplevt en sån omtänksamhet och tillåtande inställning som hos dessa goda människor.

Så… jag brukar tänka, att det alltid finns en mening med det som sker, även om man kanske inte märker det på en gång. Ibland behöver man lära sig något och jag har verkligen behövt lära mig att ta det lugnt, ta emot och ta det ännu lugnare. Ibland behövs det väggar och lär man sig inte fort, får man känna på väggen fler gånger än en.

-------------------------

Jag har lärt mig en hel del nu och är friskare än någonsin.

Och... det finns alltid en mening, med det som sker...

...men man kanske inte ser det på en gång.


smiley

 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post44

Zero

KreativiteterPosted by Fylgja Wed, September 19, 2012 21:55:44

Varje dag var en ansträngning.

Det var en ansträngning att kliva upp ur sängen… att mäta och hälla kaffet i kaffefiltret… att orka tvåla in mig i duschen... att få in benen i byxorna, utan att det trasslade till sig. När jag ätit, måste jag vila för att orka ringa ett telefonsamtal. Våren 2000 var jag liggande. Snön smälte, träden både knoppades och blommade, medan jag låg i återhämtning.

Aldrig har jag varit så utmattad. Varken förr, eller senare.

Det går inte att beskriva, så du förstår. Ingen som inte har varit så utmattad kan förstå. Jag kommer ihåg en fjällvandring, då jag låg ner på marken, några kilometer från fjällstationen. Jag var utmattad av en tung ryggsäck och en lång vandring, men jag kunde mana mig att kliva upp och stappla de sista kilometrarna.

Om du har levt så och ideligen gått över gränsen; gått över gränsen varje månad, varje vecka, varje dag, då kommer en dag då de sista reservkrafterna inte finns. Du kan inte mana dig längre. Du är totalt utmattad. Zero.

Då räcker det inte att vila en stund. Du har grävt ett djupt hål i reservbanken och du ligger på 100% minus. Det räcker inte att vila några dagar, för att den kraften ska komma tillbaka. Det räcker inte med några veckor. Inte ens några månader är nog, för att återställa en sån utmärglad kropp. Det tar år.

Tänk om jag hade vetat det, alla gånger jag tog nya tag och manade mig lite till och lite till.

Jag trodde jag var stark som en häst, uthållig som en kamel och det var jag också… tills jag hade missbrukat mig själv.

Tänk om jag vetat det…


------------------------------------------------------------------------------------------------


En läkare skrev utbrändhetssymptom på läkarintyget 1998. Jag behövde ta det lite lugnare. Negativ stress under flera år, med nedläggning av min egen arbetsplats och nu insinuationer om att jag även skulle lägga ner den nya… det är klart att det blir för mycket… 4 år av negativ stress.

Men jag visste att utbränd var jag då inte. Jag hade läst organisationspsykologi, så jag visste att det var en mode-sjuka och föresten skulle man vara totalt utmattad och det var inte jag. Jag stod upp och jag klarade 50%.

Att jag sedan ändå jobbade 75% och bara ville ha 25% sjukpenning, hade försäkringskassan aldrig varit med om. Det tog tid att få ut pengarna, för såna konstigheter måste utredas.

Flera år senare såg jag, att på sjukintyget stod det inte alls utbrändhetssymptom. Det stod utbrändhetssyndrom. Diagnosen var ett faktum redan 1998, men jag läste fel, läkaren pratade inte och jag kunde själv. Så jag harvade på i 1½ år till. Tänk så människan kan pressa sig själv till det yttersta, men medan en maratonlöpare kan få medalj, tilldelas det inga medaljer till utbrända tjänstemän.

-------

Kanske jag får ihop till en bok? Jag hoppas på det smiley

 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post43
Next »