Fylgjans blogg

Fylgjans blogg

Om bloggen

Här samlar jag lite tankar.

Chakradance™ 3

KreativiteterPosted by Fylgja Sat, June 30, 2018 10:57:23

Idag tänker jag på vad vi uttrycker. Ja, det är halschakravecka. smiley
Vilket är ditt "mantra" som du uttrycker dagligen, vecka efter vecka, år efter år? Är det något som tillför ditt liv något gott? Är det något som tillför något gott till din omgivning? Talar du det livsbejakande och är sann både mot sig själv och andra? Eller är ditt mantra något som du är missnöjd med och du klagar på? Är ditt "mantra" det senare, kan du påverka dig i en annan riktning. Vi kan själva välja vad vi uttrycker.

Bilden är ett exempel på "Mandalamålning" som varje dans avslutas med. Som du ser behöver det inte se ut som de tibetanska munkarnas vackra sandmandalas. När vi målar i efter dansen, målar vi de känslor eller den bild som kommer upp i dansen..
 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post104

Chakradance™ 2

KreativiteterPosted by Fylgja Thu, June 28, 2018 11:03:25
Som jag skrivit tidigare, går jag en kurs som ska göra mig till ackrediterad ledare i Chakradance och det är verkligen en kurs som går in på djupet. Vi som sedan ska leda grupper framåt i tiden, behöver göra den resan så att vi kan möta deltagarna där de är.

Vad är chakran/chakror då, kanske någon undrar. Har du utövat yoga vet du en del om det, Faktum är att Chakradance kallas för Yogans musikaliska syster. Chakrasystemet har sitt ursprung i trakterna av Tibet och Indien och ingår idag som en viktig del i både den tibetanska buddismen och hinduismen. Det är ett uråldrigt system som omnämns långt före kristus i vår tideräkning, t.ex. i Vedaskrifterna (1500-500 f.Kr) Källa: Vattumannen


Jag har länge sagt att bearbetning, det sker som lager på löken. Man är med om något, bearbetar det och tänker "det gjorde jag bra, nu är jag färdig". Så går det några år och man är med om något nytt som tangerar den gamla erfarenheter och i den nya bearbetningen finner man att man visst hade mer att ta hand om och skalar bort ännu ett lager på "löken", d.v.s. det problem, eller den känsla som besvärade.

Det är som att göra en resa. Vi blir sällan färdiga. Vi blir bara mer och mer hälsosamma när vi gör dessa bearbetningar och det är väl därför många medelåldersmänniskor säger att de känner sig tryggare med sig själva, än de gjorde som unga.
Nu är det inte alla som gör den här resan kontinuerligt genom livet, utan håller fast vid gamla minnen av mobbing, trauman och barndomsupplevelser och fortfarande som äldre, känner oförrätten krypa på när de kunnat njuta av livet.

Jag vill absolut inte döma någon som är i den situationen - livet tar sig olika vägar - men jag vet hur det är att släppa gamla oförrätter och bejaka det nya i livet. Det är härligt!

Gamla trauman och dåliga erfarenheter sätter sig ofta i kroppen. Det vanligaste är väl de här spända axlarna, när något har varit belastande. Man tar ansvar, tar sig igenom och bär ansvar... på sina axlar. Kan man slappna av och bejaka livet efter en sån erfarenhet, så sätter sig inte smärtan som kronisk, men om man gång på gång, hela livet gör det här, utan återhämtning. Då blir smärtan kronisk.

Jag har själv smärtor i kroppen, som jag kunnat påverka med blandat resultat och när vi nu skulle jobba med arketyperna för varje chakra och hade kommit till Solar plexus, där den positiva aspekten är The warrior är den negativa The Servant, upptäckte jag att jag hade mer kontakt med "Tjänaren" i mig, än den "Inre krigaren". Jag vet att jag större delen av mitt liv, satt andras intressen före mina egna. Jag har tagit hänsyn till att andra mått dåligt och negligerat att jag själv farit lika illa, eftersom jag är "programmerad" att sätta andra före mig själv.
Nu skulle jag ju kunna stanna där och älta att jag beter mig på det sättet och inte känner kraften att stå upp för mina egna behov, men det vore ju tråkigt och ohälsosamt. Jag ska istället dansa dansen för Solar plexus många gånger och bli medveten om mina val, tills jag blir mer hälsosam. smileyVi som nu utbildar oss till att leda grupper, går som sagt in på djupet, men när man dansar chakradance i klass, pågår utvecklingen i en kreativitet där saker händer utan att vi är direkt medvetna om det. Det är det som är det sköna. Det är det som är att sätta igång en rörelse. Att göra kroppen och själen mer funktionella och balanserade.

Jag gillar verkligen det här. smiley

"Reflecting back on my life, the times when I have felt most alive and in touch with my 'true self' are the times when I have been moving my body, through dance. Not the times when my teacher was instructing me to move my body this way or that, but the times when I really let go, let the music enter my body and 'moved' in an authentic way."

Natalie Southgate


Ett litet smakprov:
 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post103

Chakradance™

KreativiteterPosted by Fylgja Tue, May 29, 2018 23:20:16
Nu börjar den...
dansresan på riktigt

Det är 1½ år sedan som jag provade på Chakradance™ för första gången. Reboot your basechakra hette kursen och sedermera provade jag Discovery-kursen, som var ett smakprov på vad som komma skulle...

Chakradans är näring för min själ. Fri dans till specifik chakra-resonansmusik. Energin frigörs i kroppen och det sägs hjälpa oss att frigöra gamla känslomässiga sår och öppna upp för en djupare upplevelse av livet.

När jag dansar Chakradans, blir känslan som när jag mediterar; jag känner mig lycklig, tillvaron känns mer meningsfull (även om den gör det ändå) och jag får ett utvidgat medvetande.
I dunklet, vänder jag min uppmärksamhet inåt och kopplar ihop känsla, intuition och sinnen... i dansen. Det finns inga fastställda steg. Du behöver inte vara en bra dansare. Det handlar inte på något sätt om att prestera... utan något djupare.

Erfarenheten är som meditation - en vaken dröm - och vi dansar upp glömda delar av oss själva och släpper ut de minnen som lagras i våra muskler. Våra smärtor avslöjar sina berättelser och våra dolda rädslor avslöjar sig själva. Djupt personliga erfarenheter, men samtidigt tangerar vi kollektivet i höjder och djup ...

Nu är det dags.
Nu börjar det.
Jag ska dansa, dansa, dansa i tolv veckor och sedan...
ska jag dansa ännu mer

...

We are not human beings that have occasional spiritual experiences; rather, we are spiritual beings that have occasional human experiences. / Deepak Chopra

Foto Lauren Anna Hitchman


. • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post102

Nytt år!

KreativiteterPosted by Fylgja Sat, December 30, 2017 12:50:54
Min konvalescens är snart över och jag kommer att köra igång med tisdagsskicken med Soul Body Fusion® igen, fr.o.m. tisdagen den 9/1. Dessa annonserar jag på Facebooksidan https://www.facebook.com/fylgjans.aktiviteter

Vill du boka andra behandlingar kan du läsa om det och använda Epost-adressen på hemsidan http://fylgja.net

Jag önskar alla ett gott slut på 2017 och ett fint nytt 2018.
 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post99

Magi…

KreativiteterPosted by Fylgja Sat, July 29, 2017 21:07:41

Har du märkt att talen talar till dig? Jag tänker på alla gånger man råkar titta på klockan och den är 11:11, 19:19 eller 22:22. Under hela våren och fortfarande regnar det såna tal över mig.

Det finns en hel del att läsa om detta på nätet. Somliga säger att det är änglatal, andra att det är universum som kallar, vill ha vår uppmärksamhet etc. men det finns också de som tittar på vad de specifika talen betyder. 22:22 har varit extremt vanligt under min vår och jag har inte tänkt så mycket på just 2:orna, utan mer sett det som universums budskap; att jag ska fortsätta jobba på. En slags bekräftelse på att jag är på rätt väg.

Av en slump hittade jag en internetsida där det står om 222: ”Omvandla dina idéer till verklighet. Fullfölj utan tvekan”. Just det. Spot on!

Det är mycket som har blivit mer tydligt under våren. Det handlar om att bejaka mig själv mer och leva mina intressen. Det är lätt att ställa upp för mycket på andra och glömma sig själv. Det är också lätt att negligera sina resultat. Inte så att jag förringar dem, men om man nästan aldrig får någon respons, har man ju inget utanför sig själv att relatera till. Man gnetar på och blir nöjd, men that’s it.


Jag bestämde mig i juni för att delta i en samlingsutställning under några veckor i sommar. Jag har inte hunnit måla något nytt, så jag plockade ihop några grafiska blad och åkte iväg till ett galleri för att rama in dem. Det som hände där, går inte att beskriva, men det var en positiv respons som hette duga och galleriet köpte 12 tryck av mig. Jag blev häpen och glad. Inte minst blev det en spark i arslet. Att fortsätta… inte fortsätta gneta… utan fortsätta i lust och jag känner att det är dags att ställa i ordning för måleri.


När man får en sån där kraftfull respons, då undrar man ju varför man annars bemöts med tystnad. Det kommer jag nog aldrig att få veta, men det kan hända att jag umgås med fel människor? Jag tänker också att det är tur att jag inte är beroende av att få beröm för att prestera. Jag är glad att jag är vän med mig själv. Det ligger en sorts magi i det också.

Jag hade också några magiska möten under semestern. Mest troligt kommer jag aldrig att träffa dessa personer någon fler gång, men jag bevarar mötet med var och en, i mitt hjärta.

Nåväl. Jag fortsätter få magiska tal i displayen på min telefon och jag fortsätter bejaka det jag tycker om. Jag har tankat magiskt vackra naturvyer och njutit av andras konst på semestern. Och det är inte bara så att jag inte är beroende av beröm från andra, jag är inte beroende av varmt väder heller. Kan det bli bättre än så, en sommar som denna? smiley


Magisk fortsättning på sommaren, önskar jag dig! smiley


 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post97

Värme!

KreativiteterPosted by Fylgja Fri, January 22, 2016 14:25:01
Igår fick jag en av de finaste responser, som jag någonsin har fått för mina målningar och det värmde i hjärtat. Jag har ju vänner med liknande intressen och som tänker rätt lika som jag själv och visst är det kul när de uttrycker sig positivt, men när det kommer oväntat... ja, då blir det speciellt.

Denna feed back kom inte från någon jämnårig väninna, utan den kom från en ung man och den förmedlades inte från honom själv, utan via min dotter. Vem är han då, denne unge man som föll för en av mina målningar och tog sig tid att betrakta den länge, noga och fånga essensen? Jo denna man är min 30-åriga svärson! smiley

Ja, så idag känner jag mig extra glad och tillfreds!Nu hoppas jag på lite lugnare tempo, så jag får tid att göra nya målningar.
Det skickar jag ut i universum: Lagom mängd jobb och tid för att måla... det önskar jag mig!

 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post90

En liten film

KreativiteterPosted by Fylgja Mon, October 13, 2014 07:08:43

Vad gör man nr man har tagit foton? Jo man gör ett bildspel!
Här är en liten film om septemberkursen i det som jag kallar Må-bra-måleri.


 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post83

Fylgjans aktiviteter

KreativiteterPosted by Fylgja Sat, June 14, 2014 08:38:40

När lingonsäsongen lider mot sitt slut... då har man chansen att delta i Må-bra-måleri i Kälarne i östra Jämtland. Jag planerar en workshop en helg i slutet av september, så håll ögonen öppna om du är intresserad av att måla och kommunicera kring dina och andras bilder i en trygg och harmonisk atmosfär.

Läs mer här: http://lieorrmalm.blogspot.se/p/kurser.html

Om du gillar sidan Fylgjans aktiviteter på Facebook, får du uppdateringar om saker som sker: https://www.facebook.com/fylgjans.aktiviteter


 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post80

Roligt!

KreativiteterPosted by Fylgja Sat, April 26, 2014 16:47:53

Nu var det ett tag sedan jag skrev igen. Redan vår... Ja, det kan bli så när man har mycket att stå i... för jag har mycket saker att stå i, men det är inget jag beklagar mig för. Det är roligt. Roligt att jobba på jobbet, roligt att beställa kulturfönster till hemmet, roligt att planera en namngivningsceremoni som jag ska hålla i och roligt att planera kurs.

Jag hoppas den blir av. "Må-bra-måleri-kursen" i Kälarne. Kanske en del tycker det är ocentralt, men det är ju så vackert i Kälarne!

Nu är programmet i stort sett färdigt också:
Jag vänder mig till människor utan målerierfarenhet. Kanske man har någon sjukdom, är utmattade, har det lite tröttsamt... eller bara behöver påfyllning och en stund av lugn och harmoni. http://fylgja.net/bildarbete/index.html


Så ska jag ju vara med på Lions Konstrunda i Sundsvall också. Det hade jag inte planerat, men fick en spark i baken av en konstnärsvän ... så nu är det lite brådis att trycka med grafiktryck. Etsningar och collografier... 17-18 maj är den. smileyBråda tider. Härliga tider!
So long!

 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post76

Grafikutställning i Sundsvall

KreativiteterPosted by Fylgja Fri, March 21, 2014 08:50:52


I helgen ställer vi som utgör Sundsvalls kollektivverkstads grafikgrupp (drygt 20 personer) ut våra alster på Galleri Granen, Trädgårdsgatan 17.

Kom gärna förbi och titta, om du är i staden.
 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post73

Må-bra-måleri

KreativiteterPosted by Fylgja Fri, December 27, 2013 18:43:32

Nu är jag med sida om "Må-bra-måleri-workshops".

http://lieorrmalm.blogspot.se/1992 kom jag för första gången i kontakt med bildterapi. Jag var på en serie studie-dagar om flyktingfrågor, där psykolog och bildterapeut Francesca Massa Mikaelsson från Ånge deltog som kursledare. Följden av det mötet, blev ett samarbete med den förskola där jag jobbade som förskolechef.

Francesca att vägledde personalen i bildarbete med barn och vi lärde oss förhållningssätt, betydelsen av kommunikationen via bilden och hur man kan använda detta i arbetet med barnen. Jag blev personligen mycket intresserad, då Bilden som uttrycksform ligger mig varmt om hjärtat och under 90-talet gick jag också några studiecirklar med symbolpedagog Gun-Inger Soleymanpour.

Mellan 2011 och 2013 har jag gått en grundkurs i bildterapi med psykolog och bildterapeut Karin Szabo. Utbildningen gjordes på distans med veckoslutsträffar och sträckte sig över 2 år. Jag har förutom att praktiskt vara i bildprocesser, fått handledning och teorier kring detta.

Att skapa bilder är inte något bara för dem som "kan". Det är heller inte bara något kul man gör för att förgylla sin fritid, eller för att man tänker ordna en utställning och sälja sina alster. Att måla är ett sätt att uttrycka sig, ett språk att förmedla sig med. Med sig själv och andra.

För något år sedan höll jag en fortbildningskväll med förskoleklass- och fritidspersonal, där syftet var att prova på detta förhållningssätt för att sedan vara bättre rustade att möta barnen med bilden som språk. Kvällen var uppskattad och det tycker jag är jättekul.

Nu känner jag mig redo att fram emot senvår/försommaren hålla kurs i Kälarne med det här förhållningssättet till bilden. Du får prova på enkla meditationer, måla i storformat och samtala kring dina och andras bilder. Jag funderar fortfarande på upplägget. En- eller två dagar, det är frågan...
Det kommer i alla fall att vara få deltagare per kursomgång. Det ska vara lugnt och harmoniskt, så jag tar mig också rätten att välja och forma grupper som jag tror passar ihop.

Är du intresserad av att veta ner? Mejla mig på epost (at) fylgja .net

 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post70

Siri-K

KreativiteterPosted by Fylgja Sat, March 02, 2013 11:49:08
Jag måste bara dela med mig av dessa målningar.

Titta in på:

http://www.siri-k.com/mixed-media.html

 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post56
Next »