Fylgjans blogg

Fylgjans blogg

Om bloggen

Här samlar jag lite tankar.

Ett arv att förvalta

ShamanismPosted by Fylgja Sat, March 17, 2018 13:55:44
Sist jag skrev, skrev jag om Michael Harners bortgång vid 88 års ålder. En man som betytt otroligt mycket för många människors intresse för kärnshamanism. Sedan dess har också den person som hands-on betytt allra mest för min personliga shamanska utveckling också gått bort. Staffan på TBK. Han var betydligt yngre - i min egen ålder - och det kändes ju alldeles för tidigt. Ändock... han hann uträtta mycket.

Det väcker ju tankar när sånt här händer. Jag konstaterar också att en 3:e person som lärt mig en hel del, trots att jag bara hade brevkontakt och aldrig träffade honom in live - Ailo Gaup - också gick bort för inte så många år sedan. Vi har ett arv att förvalta, vi som har valt att gå samma väg. Det känns viktigt. Vi spinner vidare på väven.

Dagen efter Staffans bortgång, träffade jag för första gången en lokal grupp som samlas för att jobba med den shamanska trumman. Det kändes som att "livet går vidare" men med större betydelse än vad vi vanligtvis lägger in. Livet går vidare i shamanens tjänst. Det känns extra speciellt, för under de 15 år som jag har ägnat mig åt shamansim, har jag inte hittat gelikar att utöva det kontinuerligt med, precis där jag bott. Nu är jag på en helt ny plats i glesbygd...

Det roliga är att personen som drog ihop det här också är inflyttad. Kommer ännu längre bortifrån än jag. När vi pratat en stund inser vi, att vi för över 10 år sedan var på samma shamanska forum "Trolltrumman" och vi kommer ihåg varandra, som alias. Vilket sammanträffande, va? Sammanträffande... Synkronicitet... Jungianism... Kvantfysik... Meningen... Ödet... Panteism... Den kosmiska väven... Det har många namn, det här som händer oss hela tiden.

I veckan när vi möttes igen - trumgruppen - hade jag haft stora djurspår i snön på min infart. Vad gjorde jag när det hände? Frågade jag andevärlden vad som var meningen med dem? Nej, jag var förvirrad av världsliga ting och la ut ett foto på webben istället och frågade om någon visste. Majoriteten sa järv och det kändes så fel. I onsdags kväll i en lång trumsession, tittade jag in i trummans skinn och såg spåren. Blundade och frågade andevärlden och när trumningen var klar hade jag fått svar.
Det spelar ingen roll vad folk tror om de spåren. Spåren var ett budskap till mig och i det budskapet ingår ett djur, javisst, men det är andemeningen om är väsentligt.
Och det handlade om... att förvalta ett arv.

I trummans tjänst
. • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post101

Michael Harner

ShamanismPosted by Fylgja Tue, February 06, 2018 21:15:54
Det är och har varit en speciell tid nu. Vi har haft en fullmåne med starka energier och många har uttryckt att det har påverkat dem starkt. Jag brukar inte reagera så negativ t på fullmånen. Jag sover bättre än vanligt och känner mig oftast lugn och harmonisk... men den här fullmånen har även jag haft "känningar".

I den avtagande fullmånen, efter 88 år på jorden, gick Michael Harner, "Mr Coreshamanism", över till de sälla jaktmarkerna.
Man kan väl säga att han lagt grunden för att vi i västvärlden kunnat lära om shamanism. Utan hans antropologiska utforskningar, som sedan förde honom in i den shamanska världen, hade nog inte så många fått möjligheten att lära.
Se gärna filmen som sammanfattar hans arbete:

 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post100

I kontakt

ShamanismPosted by Fylgja Thu, July 27, 2017 10:18:30
Om man känner sig i kontakt med naturen, kan en naturupplevelse i sig starta en andlig process. Under min vecka i magnifika Vesterålen blev jag SÅ varse att vi är ETT med allting. Likt fjordarnas djup och de omgivande bergens höjd... så kände jag mig sammankopplad med det stora alltet. <3


 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post96

Chakradance

ShamanismPosted by Fylgja Sun, May 14, 2017 18:04:54
Just nu går jag en kurs i Chakradance, som skapats av Natalie Southgate i Australien. I denna e-kurs möts 50 personer med andligt intresse från hela världen (varav jag är den enda från Sverige) i en Facebookgrupp och gör samma övningar och delar våra upplevelser med varandra. Ett riktigt lyft!

Chakradance är en slags spontandans, till specifik chakra-resonansmusik, med syfte att läka, frigöra gamla, fasta, känslomässiga "blockeringar" och justera ditt energisystem.
Det finns inget rätt eller fel sätt att dansa Chakradance. Det är en inre resa där varje chakra undersöks genom dans till specifik musik, guidad meditation och din egen fria, improviserade dans med dina ögon slutna. Man kan se inre bilder under dansen, få insikter eller uppleva känslor. Chakradans kan leda oss i kontakt med vårt heliga inre själv och att återknyta kontakten med själen.

Jag känner mig glad och upprymd. Det här är ett bra komplement till de övriga danser jag praktiserar för en god hälsa och välbefinnande.

smiley • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post95

Nytt år och nya möjligheter

ShamanismPosted by Fylgja Fri, January 08, 2016 09:55:34

Det är nytt år! 2016! Hur gick det till? smiley

2015 gick snabbt och det är nog inte så konstigt att min upplevelse är sådan, med tanke på att jag bor och jobbar i två olika kommuner. Ja, t.o.m. olika landskap. Veckorna blir liksom halva.

2015 var ett jättebra år för mig och jag hoppas att 2016 fortsätter i samma anda. Nu vill jag också ha lite mer tid att ägna mig åt min firma, för det har jag inte hunnit med och det känns verkligen som en brist.

Jag förkovrade dock mig själv och det var inom det shamanska området. I oktober åkte jag till Skåne och träffade likasinnade. Förutom att jag lärde mig nya saker och befäste gamla, jobbade vi med varandra och helanden skapades i oss.

Det är härligt att ha verktyg som fungerar när man vill skapa ett bättre liv för en själv och andra. Det shamanska arbetet är ingen "quick fix", men det är en grundlig metod som är utprovad under tusentals år. Vi behöver justera för att matcha nutid, men det är en väl beprövad "metod". Snacka om referenser!

Jag kommer att fortsätta att ha distansfömedling av Soul Body fusion på tisdagar kl.22 och om du vill veta mer om det och se när det sker, kan du gilla min facebooksida: Fylgjans aktiviteter

Något annat som också betytt mycket för mitt välmående är EFT. Det kan du också läsa om på facebooksidan, eller på min hemsida (länk uppe till höger).

Om du vill prova på EFT och kan engelska, kan du gå in på den här sidan och följa Nick Ortners guidade "tapping".

http://www.thetappingsolution.com/blog/if-part-of-you-feels-broken/

Med detta vill jag önska dig god fortsättning på det nya året och en förhoppning om att vi ses på något sätt, i något sammanhang. smiley

/Lie

 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post89

Shamanism

ShamanismPosted by Fylgja Mon, October 19, 2015 22:08:59

Den andliga dimensionen i mig är en lång historia. Lite avbrott var det i de senare tonåren och som ung vuxen då jag försökte vara ateist, men man kan inte vara ateist om man är kallad. Jag provade på lite olika saker under 90-talet och ganska snart insåg jag att healing var något som kändes riktigt. Att göra något för någon annan är en kärleksfull handling och det föder goda cirklar.

2004 slog jag in på den shamanska vägen på riktigt och det har nu gått 11 år. Shamansk botekonst är något som känns särskilt rätt för mig, för att det är omfattande helanden som görs. Inte en lättvindig Quick fix, utan ett grundligt arbete tillsammans med andevärlden. Rejält och grundligt. Det tar tid.

De senaste 2 åren har jag haft lite paus. Händelser i mitt privatliv gjorde att jag bestämde mig för att ta det lugnt och leva ett jordat vardagsliv tillsammans med nära och kära. Det kan vara bra att ta paus ibland och inte minst när marken har varit i gungning.

Nu är pausen över: I helgen var jag på träff/kurs i Skåne och "aktiverade" mig igen. Tränade på tekniker och var med och gjorde helanden för oss som var där och andra som inte var där, men som hade skickat med deltagarna önskemål. 16 personer med en arsenal andehjälpare, jobbade på lördagskvällen för att helanden skulle bli gjorda. Nu hoppas vi på att det går vägen. Somt går fort, somt måste få tid på sig.

Det känns bra att vara igång igen. Bra för att jag mår bra av att få jobba på det här viset och bra för att jag knutit fler fina kontakter.

Vill du veta mer om mig och shamanism?

Kika in på: http://fylgja.net/om.html

.

.

 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post88

Namngivningsceremoni

ShamanismPosted by Fylgja Fri, July 25, 2014 09:37:43
I januari fick jag en förfrågan om att förrätta en namngivningsceremoni.
Det var goda vänners döttrar som frågade; två systrar som fått sitt första barn under samma år. De har båda sin grund i en ickekristen andlighet. Jag tackade ja och under våren följde mejlande, skypekontakt och mer mejlande för att vi skulle vara på samma plattform. För jag ska tillägga att även om vår andliga plattform är gemensam i stort, är den inte så lika i detalj. Tillsammans utvecklade vi ceremonin och en lördag i mitten av juli, vid tiden för fullmåne, var det dags.

Jag tycker det är viktigt att föräldrarna är delaktiga på det sätt som känns bekvämt och därför hade vi flitig kontakt om hur saker skulle vinklas och göras. I den här ceremonin var både barnens mödrar, fäder och mor/farföräldrar delaktiga i den mån som kändes okay. Sång, dikt, beskrivning av barnens namn, överlämnande av gåvor och kontakt med de 4 elementen. Helt enligt föräldrarnas intention. Ceremonin avslutades med att tjejerna sjöng sången By the Earth, tillsammans med sin mamma och det var otroligt vackert.

Jag fick uppdraget för att tjejerna tänkte att jag kunde balansera innehållet, så att även de i släkten som var uttalat kristna skulle känna sig bekväma och jag tror jag lyckades, utan att tulla på viktiga delar.

Jag inledde med dessa ord:
"Vi har samlats här idag, för att vara med i X och Y's namngivningsceremoni. En ceremoni är en högtidsstund där vi tar oss tid att uppmärksamma något som är viktigt för oss. Det kan vara många olika saker och vi har många gamla traditioner i vår kultur, som vi alla är hemma med. Ibland vill man göra något eget, eller ur ett annat perspektiv.
Det här är en symbolisk handling för att hylla och befästa... och anknyta till ett större sammanhang. Oavsett om man tror på Gud Fader och Jesus Kristus, Gudinnor, naturens andeväsen eller ingenting alls, är vi alla måna om barnens bästa. När vi deltar här idag, gör vi det med vår egen tro och intention, med en respekt för alla och för de val som barnens föräldrar gör."


Så var det ...utan att tulla på - för mödrarna - viktiga delar... som t.ex. förfädersandarnas medverkan. Hur tonar man ner åkallan av dem? Inga trummor och skallror var tillåtna. Däremot gick det bra att använda ett litet stämt vindspel - shanti chime - som jag brukar använda vid bl.a. meditationer och när jag på slutet gick runt med det, för att "stänga ner", lät det nästan som kyrkklockor och jag tänkte att även de kristna kunde känna stillhet i stunden.

Jag är så glad över att jag fick förtroendet att göra detta och jag är nöjd med hur det blev. Jätteroligt att få göra det för barnen till dessa tjejer, som jag känt sedan de var små.

Själva namngivningsceremonin som företeelse kändes väldigt bra att göra och jag gör det gärna igen!

Foto: Birgitta Karlström, Birgittas ateljé

 • Comments(1)//blogg.fylgja.net/#post81

Att se klart

ShamanismPosted by Fylgja Mon, June 09, 2014 21:13:19
Har du känt dig extremt klarseende någon gång? Jag menar inte klärvoajans nu, utan ungefär som när en storm bedarrat, solen tränger fram och du ser allt i ett nytt klarare ljus... alla vattendroppar som glittrar i trädets grenar, känner doften från grönskan så mycket starkare och stillheten i allt det som finns runt dig?

Vissa perioder i livet "drabbas" jag av klarseendet och jag ser allt så mycket tydligare. Hör fler bottnar i det folk säger, ansiktsuttryckens variationer, känslan av att jag vet, fastän jag inte borde veta och förstår mer än jag borde.
Detta händer på gott och ont. Det beror alldeles på i vilken situation jag befinner mig och hur jag behandlar informationen. Såna här perioder borde jag vara ledig och sitta i skogen med min trumma... andas in essensen... inte vara på en livlig arbetsplats med diskussioner och undertoner.

Hur behandlar man för mycket information, utan att tolkas som "överkänslig"?
Hur mycket kan man stänga av och ändå ha sinnena i behåll?
Hur mycket kan man ignorera och ändå må bra?
Om man ser mer än motparten vill låtsas om - hur kan man kommunicera då?

Det vill till att man ser till att få det man behöver. Jag borde verkligen sitta på en stubbe i skogen nu. Måste se till att komma ut. Jag känner för att göra en landskapsgång... och jag måste se till att det sker. Annars kommer jag inte att må bra

I år infaller sommarsolståndet den 21/6. Midsommardagen. Kommer vi att ha möjlighet att vara ett med midsommarsolståndet, samtidigt som vi har förpliktelser mot andra människor, som inte bryr sig om det? Vad händer om man struntar i "förpliktelserna". Är det värt priset?

Jag är nog inte ensam om det här dilemmat - vi som lever i flera världar - och det är en konst att balansera sin tillvaro, så att man inte tar stryk. Jag har inte kommit till konsensus i mig själv ännu... men snart...

Under tiden har jag beställt en medeltidsklänning i gröna nyanser av Älvahäxan i Stugun. Bara tanken på den återknyter mig till naturen. Bara tanken på den gör mig glad. Klänningen är tänkt att användas första gången när jag håller i en namngivningsceremoni i juli. Looking forward to! smiley • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post79

Gott Nytt År!

ShamanismPosted by Fylgja Tue, December 31, 2013 12:36:04
Jag läste en släktings facebookstatus. Jag ler lite .. för jag känner igen känslan. Den hade jag ofta förr. Hon skrev: "2013, må Katla svälja dig hel och bajsa ut dig på en kaktus! 2014, nu kommer jag!!"

Jo, jag känner igen känslan: Jag ville bara lämna det gamla och "skitiga" året och kliva in på det nya oskrivna bladet som väntade mig. Ofta hade det varit stressigt och jag upplevde det som om jag var sliten.
Jag satt och tänkte en stund och upptäckte, att trots att det gångna året haft många jobbiga händelser med sig, så känns det ändå rätt bra. Jag skrev om det i inlägget "Jultankar" den 20/12.

Tankarna gick automatiskt vidare och jag funderade över vad som är skillnaden. Min tillvaro då var inte alls så tung om jag tittar tillbaka med mina nuvarande ögon. Livserfarenheter och nya saker att relatera till, javisst... men också en ändrad inställning till livet.
En del människor sätter sig ner och tänker "Varför händer detta mig, vad har jag gjort för ont, varför ska just jag straffas..." och bejakar det dåliga, men det är inte till väl och ve för vår psykiska hälsa att älta och vältra sig i skiten.

Som norske shamanen och författaren Ailo Gaup skrev en gång (nedkortat):
"Lederulven må ta nakkegreppet. Vis at du er lederulven som de ulydige, småkranglende og negative indre småulvene må adlyde. Viljesløshet, uvilje og motvilje kan dra deg inn i tvil og utmattelsen, om du ikke tar grepet og viser at du er lederulven som de ulydige og småkranglende indre småulvene må adlyde. Noen mennesker tror at viljekraften mangler. At de ikke har den, at den simpelt hen ikke finnes, og at den ikke virker om den finnes. /.../ Man må altså lære seg å sette en kreativ vilje inn mot motviljen, akkurat i det motviljen snakker. For motviljen kan snakke på mange måter for å unngå å bli satt på plass. /.../ Vårt indre er en kjemisk prosess og jeg tror at man med tankens kraft kan forandre hormonspeilet og humøret ...."

Ja! Man måste ta sig själv i kragen och ange vilka premisser som ska gälla. Vill jag må bra eller vill jag må dåligt? Väljer jag glädje eller sorg? Väljer jag kärlek eller missnöje? Väljer jag altruism eller egoism?

Den dagen jag valde den shamanska vägen och den altruistiska kärleken, tog mitt liv en vändpunkt. Istället för att undra varför bekymren kom i min väg, började jag se dem som möjligheter till utveckling och något att lära av. Sedan den dagen har jag lärt mig mycket... Jag har inte minst lärt mig att det är jag själv som bestämmer hur jag ska må. Jo, det finns människor som beter sig illa, men jag bestämmer om och hur jag bemöter det dåliga och hur jag bearbetar det efteråt. Det är inte lätt, men det blir lättare ju mer man gör det och om man aldrig försöker, får man aldrig veta.

Så...
I natt - nyårsnatten 2013 - är det svartmåne och du kan släppa allt det du vill göra dig av med. Gör en ceremoni - den behöver inte vara stor och mäktig, utan kan vara precis som det passar dig - och släpp det du inte vill ha kvar i ditt liv. Släpp med glädje...
För...
Imorgon - nyårsdagen 2014 - är det nymåne. Då kan du fokusera och bejaka allt gott som du vill ha i ditt liv det kommande året.

GOTT NYTT ÅR!

 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post71

Ugglor...

ShamanismPosted by Fylgja Tue, September 17, 2013 19:12:01
Jag skulle skriva ett inlägg, men kom att sitta och titta/lysna på youtube-filmerna här nedanför. Jag blir så glad när jag ser dem. Så glad när jag ser och hör Mikkel Gaup och alla glada öppna människor som jojkar med. Med ens så blev det jag skulle skriva, mindre viktigt... jag tror jag tar det en annan gång.

Jag vill ändå dela med mig av en bild, som jag fann på nätet och som jag tycker mycket om. Kelly Louise Judd heter konstnären och du kan se mer bilder på denna sida. http://kellylouisejudd.com/tagged/painting Många fina bilder där!

Den här är den jag föll för:


Redan som barn var jag fascinerad av ugglor och jag minns att det var en uggla som någon slags pausbild (?) på TV. En uggla som blinkade och rullade (?) med ögonen. Jag var "galen" i den. På 60-talet...

Jag såg ugglor både här och där, men det var inte alltid någon annan än jag så dem. Med shamanskt tankesätt är det inte konstigt alls, men mina föräldrar och två systrar var rätt så irriterade, när jag hade fått alla till fönstret, för att spana på ugglan i tallen... och så var det bara.. en "synvilla". För dom ja smiley

Ja, men se... då blev det ett litet inlägg ändå!
Ha det så gott!
 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post67

Alla kan jojka... på Isogaisa

ShamanismPosted by Fylgja Fri, September 13, 2013 07:20:20

Det är tur att en del både har självbevarelsedrift, kroppslig längd och en bra placering.
Tom Engelbrecht filmade på invigningen och här är två snuttar från jojk-kursen som Mikkel Gaup satte igång.

Del 1


Del 2


Tack Tom! smiley

Tom och Vons sida:
http://sjamanistisk.blogspot.no/2013/09/apningsseremonien-av-isogaisa-2013.html • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post66

Mitt Isogaisa

ShamanismPosted by Fylgja Thu, September 12, 2013 21:27:07
Så var den slut... Isogaisafestivalen... och jag är hemma i vardagen igen.
Det blev möjligt att få ledigt från jobbet och jag kunde åka upp till Lavangen i Nordnorge. Visserligen kunde jag inte vara där så många dagar som jag hade velat, men jag kom dit i alla fall och det är huvudsaken.

Det var fin stämning och stor harmoni. Healing skulle jag vilja säga. Förutom alla upplevelser och fina möten, har jag med mig hem ett örhänge i form av ett vargspår, som Aino Hivand, konstnär skapat. Mötet med Aino har jag väntat på i många år. Dessutom fann jag det ovanliga sorts klockspel som jag tänkt beställa från Frankrike. Det fann jag i Lavangen. Jag är väldigt nöjd och glad!

http://www.etoilescristallines.com/campanelli/ZaphirBlueMoon.mp3

Artister/personligheter jag speciellt har med mig i minnet hem är:
Elin Kåven, sångerska i huldrans skepnad... Erena Rhöse med sin kraftfulla stämma och fina personlighet... Mikkel Gaup, skådespelare, artist och kvällens konferencier... samt Ola Stinnerbom, koreograf, dansare, sångartist.


Speciellt Ola Stinnerbom finns med mig hem, för jag blev så inspirerad av hans experimentella kreativitet. En kille helt i min smak.


Den stora behållningen var förutom upplevelsen av att bara vara där; en massa idéer... kreativa idéer... som jag ska genomföra. Snart. Eller i alla fall så småningom ... och då återkommer jag med resultatet.

För mig blev det en helt annan resa än jag hade tänkt. Kortare tid... en annan reskamrat... men det blir som det ska och det var det här som skulle ske i år.

Ola Stinnerbom:

Hva er egentlig en Isogaisa? Det er ikke helt lett å svare på. Isogaisa er et fjell, men også et mål i livet
http://www.isogaisa.org/
 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post65
Next »