Fylgjans blogg

Fylgjans blogg

Om bloggen

Här samlar jag lite tankar.

Chakradance™ 3

KreativiteterPosted by Fylgja Sat, June 30, 2018 10:57:23

Idag tänker jag på vad vi uttrycker. Ja, det är halschakravecka. smiley
Vilket är ditt "mantra" som du uttrycker dagligen, vecka efter vecka, år efter år? Är det något som tillför ditt liv något gott? Är det något som tillför något gott till din omgivning? Talar du det livsbejakande och är sann både mot sig själv och andra? Eller är ditt mantra något som du är missnöjd med och du klagar på? Är ditt "mantra" det senare, kan du påverka dig i en annan riktning. Vi kan själva välja vad vi uttrycker.

Bilden är ett exempel på "Mandalamålning" som varje dans avslutas med. Som du ser behöver det inte se ut som de tibetanska munkarnas vackra sandmandalas. När vi målar i efter dansen, målar vi de känslor eller den bild som kommer upp i dansen..
 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post104

Chakradance™ 2

KreativiteterPosted by Fylgja Thu, June 28, 2018 11:03:25
Som jag skrivit tidigare, går jag en kurs som ska göra mig till ackrediterad ledare i Chakradance och det är verkligen en kurs som går in på djupet. Vi som sedan ska leda grupper framåt i tiden, behöver göra den resan så att vi kan möta deltagarna där de är.

Vad är chakran/chakror då, kanske någon undrar. Har du utövat yoga vet du en del om det, Faktum är att Chakradance kallas för Yogans musikaliska syster. Chakrasystemet har sitt ursprung i trakterna av Tibet och Indien och ingår idag som en viktig del i både den tibetanska buddismen och hinduismen. Det är ett uråldrigt system som omnämns långt före kristus i vår tideräkning, t.ex. i Vedaskrifterna (1500-500 f.Kr) Källa: Vattumannen


Jag har länge sagt att bearbetning, det sker som lager på löken. Man är med om något, bearbetar det och tänker "det gjorde jag bra, nu är jag färdig". Så går det några år och man är med om något nytt som tangerar den gamla erfarenheter och i den nya bearbetningen finner man att man visst hade mer att ta hand om och skalar bort ännu ett lager på "löken", d.v.s. det problem, eller den känsla som besvärade.

Det är som att göra en resa. Vi blir sällan färdiga. Vi blir bara mer och mer hälsosamma när vi gör dessa bearbetningar och det är väl därför många medelåldersmänniskor säger att de känner sig tryggare med sig själva, än de gjorde som unga.
Nu är det inte alla som gör den här resan kontinuerligt genom livet, utan håller fast vid gamla minnen av mobbing, trauman och barndomsupplevelser och fortfarande som äldre, känner oförrätten krypa på när de kunnat njuta av livet.

Jag vill absolut inte döma någon som är i den situationen - livet tar sig olika vägar - men jag vet hur det är att släppa gamla oförrätter och bejaka det nya i livet. Det är härligt!

Gamla trauman och dåliga erfarenheter sätter sig ofta i kroppen. Det vanligaste är väl de här spända axlarna, när något har varit belastande. Man tar ansvar, tar sig igenom och bär ansvar... på sina axlar. Kan man slappna av och bejaka livet efter en sån erfarenhet, så sätter sig inte smärtan som kronisk, men om man gång på gång, hela livet gör det här, utan återhämtning. Då blir smärtan kronisk.

Jag har själv smärtor i kroppen, som jag kunnat påverka med blandat resultat och när vi nu skulle jobba med arketyperna för varje chakra och hade kommit till Solar plexus, där den positiva aspekten är The warrior är den negativa The Servant, upptäckte jag att jag hade mer kontakt med "Tjänaren" i mig, än den "Inre krigaren". Jag vet att jag större delen av mitt liv, satt andras intressen före mina egna. Jag har tagit hänsyn till att andra mått dåligt och negligerat att jag själv farit lika illa, eftersom jag är "programmerad" att sätta andra före mig själv.
Nu skulle jag ju kunna stanna där och älta att jag beter mig på det sättet och inte känner kraften att stå upp för mina egna behov, men det vore ju tråkigt och ohälsosamt. Jag ska istället dansa dansen för Solar plexus många gånger och bli medveten om mina val, tills jag blir mer hälsosam. smileyVi som nu utbildar oss till att leda grupper, går som sagt in på djupet, men när man dansar chakradance i klass, pågår utvecklingen i en kreativitet där saker händer utan att vi är direkt medvetna om det. Det är det som är det sköna. Det är det som är att sätta igång en rörelse. Att göra kroppen och själen mer funktionella och balanserade.

Jag gillar verkligen det här. smiley

"Reflecting back on my life, the times when I have felt most alive and in touch with my 'true self' are the times when I have been moving my body, through dance. Not the times when my teacher was instructing me to move my body this way or that, but the times when I really let go, let the music enter my body and 'moved' in an authentic way."

Natalie Southgate


Ett litet smakprov:
 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post103

Chakradance™

KreativiteterPosted by Fylgja Tue, May 29, 2018 23:20:16
Nu börjar den...
dansresan på riktigt

Det är 1½ år sedan som jag provade på Chakradance™ för första gången. Reboot your basechakra hette kursen och sedermera provade jag Discovery-kursen, som var ett smakprov på vad som komma skulle...

Chakradans är näring för min själ. Fri dans till specifik chakra-resonansmusik. Energin frigörs i kroppen och det sägs hjälpa oss att frigöra gamla känslomässiga sår och öppna upp för en djupare upplevelse av livet.

När jag dansar Chakradans, blir känslan som när jag mediterar; jag känner mig lycklig, tillvaron känns mer meningsfull (även om den gör det ändå) och jag får ett utvidgat medvetande.
I dunklet, vänder jag min uppmärksamhet inåt och kopplar ihop känsla, intuition och sinnen... i dansen. Det finns inga fastställda steg. Du behöver inte vara en bra dansare. Det handlar inte på något sätt om att prestera... utan något djupare.

Erfarenheten är som meditation - en vaken dröm - och vi dansar upp glömda delar av oss själva och släpper ut de minnen som lagras i våra muskler. Våra smärtor avslöjar sina berättelser och våra dolda rädslor avslöjar sig själva. Djupt personliga erfarenheter, men samtidigt tangerar vi kollektivet i höjder och djup ...

Nu är det dags.
Nu börjar det.
Jag ska dansa, dansa, dansa i tolv veckor och sedan...
ska jag dansa ännu mer

...

We are not human beings that have occasional spiritual experiences; rather, we are spiritual beings that have occasional human experiences. / Deepak Chopra

Foto Lauren Anna Hitchman


. • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post102

Ett arv att förvalta

ShamanismPosted by Fylgja Sat, March 17, 2018 13:55:44
Sist jag skrev, skrev jag om Michael Harners bortgång vid 88 års ålder. En man som betytt otroligt mycket för många människors intresse för kärnshamanism. Sedan dess har också den person som hands-on betytt allra mest för min personliga shamanska utveckling också gått bort. Staffan på TBK. Han var betydligt yngre - i min egen ålder - och det kändes ju alldeles för tidigt. Ändock... han hann uträtta mycket.

Det väcker ju tankar när sånt här händer. Jag konstaterar också att en 3:e person som lärt mig en hel del, trots att jag bara hade brevkontakt och aldrig träffade honom in live - Ailo Gaup - också gick bort för inte så många år sedan. Vi har ett arv att förvalta, vi som har valt att gå samma väg. Det känns viktigt. Vi spinner vidare på väven.

Dagen efter Staffans bortgång, träffade jag för första gången en lokal grupp som samlas för att jobba med den shamanska trumman. Det kändes som att "livet går vidare" men med större betydelse än vad vi vanligtvis lägger in. Livet går vidare i shamanens tjänst. Det känns extra speciellt, för under de 15 år som jag har ägnat mig åt shamansim, har jag inte hittat gelikar att utöva det kontinuerligt med, precis där jag bott. Nu är jag på en helt ny plats i glesbygd...

Det roliga är att personen som drog ihop det här också är inflyttad. Kommer ännu längre bortifrån än jag. När vi pratat en stund inser vi, att vi för över 10 år sedan var på samma shamanska forum "Trolltrumman" och vi kommer ihåg varandra, som alias. Vilket sammanträffande, va? Sammanträffande... Synkronicitet... Jungianism... Kvantfysik... Meningen... Ödet... Panteism... Den kosmiska väven... Det har många namn, det här som händer oss hela tiden.

I veckan när vi möttes igen - trumgruppen - hade jag haft stora djurspår i snön på min infart. Vad gjorde jag när det hände? Frågade jag andevärlden vad som var meningen med dem? Nej, jag var förvirrad av världsliga ting och la ut ett foto på webben istället och frågade om någon visste. Majoriteten sa järv och det kändes så fel. I onsdags kväll i en lång trumsession, tittade jag in i trummans skinn och såg spåren. Blundade och frågade andevärlden och när trumningen var klar hade jag fått svar.
Det spelar ingen roll vad folk tror om de spåren. Spåren var ett budskap till mig och i det budskapet ingår ett djur, javisst, men det är andemeningen om är väsentligt.
Och det handlade om... att förvalta ett arv.

I trummans tjänst
. • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post101

Michael Harner

ShamanismPosted by Fylgja Tue, February 06, 2018 21:15:54
Det är och har varit en speciell tid nu. Vi har haft en fullmåne med starka energier och många har uttryckt att det har påverkat dem starkt. Jag brukar inte reagera så negativ t på fullmånen. Jag sover bättre än vanligt och känner mig oftast lugn och harmonisk... men den här fullmånen har även jag haft "känningar".

I den avtagande fullmånen, efter 88 år på jorden, gick Michael Harner, "Mr Coreshamanism", över till de sälla jaktmarkerna.
Man kan väl säga att han lagt grunden för att vi i västvärlden kunnat lära om shamanism. Utan hans antropologiska utforskningar, som sedan förde honom in i den shamanska världen, hade nog inte så många fått möjligheten att lära.
Se gärna filmen som sammanfattar hans arbete:

 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post100

Nytt år!

KreativiteterPosted by Fylgja Sat, December 30, 2017 12:50:54
Min konvalescens är snart över och jag kommer att köra igång med tisdagsskicken med Soul Body Fusion® igen, fr.o.m. tisdagen den 9/1. Dessa annonserar jag på Facebooksidan https://www.facebook.com/fylgjans.aktiviteter

Vill du boka andra behandlingar kan du läsa om det och använda Epost-adressen på hemsidan http://fylgja.net

Jag önskar alla ett gott slut på 2017 och ett fint nytt 2018.
 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post99

On hold...

LivetPosted by Fylgja Sun, August 27, 2017 16:09:38
Augusti. En av mina favoritmånader är snart slut. Det borde fortfarande vara varmt och skönt ute, men när hela sommaren varit kall vore det lite utopiskt att tro att värmen skulle komma nu. Det känns som vi redan är i slutet av september när man går utomhus och några björkar har riktigt gula löv. Redan.

Sommaren gick fort, men var full av fina aktiviteter. Konstutställning, en semesterresa, fina möten, en mysvecka med barnbarnet och två namngivningsceremonier på samma tema - jord, eld, luft och vatten - men ändå så olika.

Elementet eld, där eldpilar skjuts iväg över sjön:
Fotot taget av Alex Aimard.

Ett av de nyare grafiska trycken: Akvatintetsning "Men ändå nära", där jag jobbat med ljus och skugga. Roliga experiment, många etsningsbad och många timmar...:


Så var det planeringen för höstterminen. Det var en lite speciell känsla att veta att min knäledsoperation skulle bli av i slutet av hösten/början av vintern, men inte veta när. Jag kallar mig inte kontrollperson, men jag gillar att ha koll för att slippa stress. Sjukgymnasten uppmanade mig att ringa och skynda på det hela, men det man vet, det vet man och ändringar skulle innebära besvär (både för mig själv och mitt jobb). Så jag lät bli.

Några dagar senare ringer sjukhuset och erbjuder en tid om. Om 3 veckor! Jag tvekade först, men tänkte att jag är ju dum om jag inte säger ja. Slippa lida i 4 månader till, få rehabilitera mig på barmark istället för ishalka... Så jag tackade ja och på den vägen är det.
Allt som jag hade planerat fick jag lägga på is, eller strunta i. Min chef fick lägga om stora delar av schemat och jag fick låta bli flera evenemang som jag planerat, bl.a. en helgkurs i påfyllnad av det shamanska, samt en danshelg "Helande rörelse i dans". Jag kommer säkerligen att kunna dansa lättare med en ny knäled. Kanske jag var knasig som ens tänkte tanken att gå den, när jag tar mig fram med kryckor... men när man lever med så mycket fysiska begränsningar som jag gör, får man en annan syn på saker. Man gör så gott man kan. Det positiva tänkandet är inget som jag behöver kämpa med, det finns där automatiskt! smiley Men nu planerar jag att vara konvalescent ett tag.


Därför kommer jag inte att göra några behandlingar i början av hösten och jag väntar med tisdagsskicken av SoulBodyFusion till senare.

På Facebooksidan "Fylgjans aktiviteter" berättar jag när jag är på G igen.

. • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post98

Magi…

KreativiteterPosted by Fylgja Sat, July 29, 2017 21:07:41

Har du märkt att talen talar till dig? Jag tänker på alla gånger man råkar titta på klockan och den är 11:11, 19:19 eller 22:22. Under hela våren och fortfarande regnar det såna tal över mig.

Det finns en hel del att läsa om detta på nätet. Somliga säger att det är änglatal, andra att det är universum som kallar, vill ha vår uppmärksamhet etc. men det finns också de som tittar på vad de specifika talen betyder. 22:22 har varit extremt vanligt under min vår och jag har inte tänkt så mycket på just 2:orna, utan mer sett det som universums budskap; att jag ska fortsätta jobba på. En slags bekräftelse på att jag är på rätt väg.

Av en slump hittade jag en internetsida där det står om 222: ”Omvandla dina idéer till verklighet. Fullfölj utan tvekan”. Just det. Spot on!

Det är mycket som har blivit mer tydligt under våren. Det handlar om att bejaka mig själv mer och leva mina intressen. Det är lätt att ställa upp för mycket på andra och glömma sig själv. Det är också lätt att negligera sina resultat. Inte så att jag förringar dem, men om man nästan aldrig får någon respons, har man ju inget utanför sig själv att relatera till. Man gnetar på och blir nöjd, men that’s it.


Jag bestämde mig i juni för att delta i en samlingsutställning under några veckor i sommar. Jag har inte hunnit måla något nytt, så jag plockade ihop några grafiska blad och åkte iväg till ett galleri för att rama in dem. Det som hände där, går inte att beskriva, men det var en positiv respons som hette duga och galleriet köpte 12 tryck av mig. Jag blev häpen och glad. Inte minst blev det en spark i arslet. Att fortsätta… inte fortsätta gneta… utan fortsätta i lust och jag känner att det är dags att ställa i ordning för måleri.


När man får en sån där kraftfull respons, då undrar man ju varför man annars bemöts med tystnad. Det kommer jag nog aldrig att få veta, men det kan hända att jag umgås med fel människor? Jag tänker också att det är tur att jag inte är beroende av att få beröm för att prestera. Jag är glad att jag är vän med mig själv. Det ligger en sorts magi i det också.

Jag hade också några magiska möten under semestern. Mest troligt kommer jag aldrig att träffa dessa personer någon fler gång, men jag bevarar mötet med var och en, i mitt hjärta.

Nåväl. Jag fortsätter få magiska tal i displayen på min telefon och jag fortsätter bejaka det jag tycker om. Jag har tankat magiskt vackra naturvyer och njutit av andras konst på semestern. Och det är inte bara så att jag inte är beroende av beröm från andra, jag är inte beroende av varmt väder heller. Kan det bli bättre än så, en sommar som denna? smiley


Magisk fortsättning på sommaren, önskar jag dig! smiley


 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post97

I kontakt

ShamanismPosted by Fylgja Thu, July 27, 2017 10:18:30
Om man känner sig i kontakt med naturen, kan en naturupplevelse i sig starta en andlig process. Under min vecka i magnifika Vesterålen blev jag SÅ varse att vi är ETT med allting. Likt fjordarnas djup och de omgivande bergens höjd... så kände jag mig sammankopplad med det stora alltet. <3


 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post96

Chakradance

ShamanismPosted by Fylgja Sun, May 14, 2017 18:04:54
Just nu går jag en kurs i Chakradance, som skapats av Natalie Southgate i Australien. I denna e-kurs möts 50 personer med andligt intresse från hela världen (varav jag är den enda från Sverige) i en Facebookgrupp och gör samma övningar och delar våra upplevelser med varandra. Ett riktigt lyft!

Chakradance är en slags spontandans, till specifik chakra-resonansmusik, med syfte att läka, frigöra gamla, fasta, känslomässiga "blockeringar" och justera ditt energisystem.
Det finns inget rätt eller fel sätt att dansa Chakradance. Det är en inre resa där varje chakra undersöks genom dans till specifik musik, guidad meditation och din egen fria, improviserade dans med dina ögon slutna. Man kan se inre bilder under dansen, få insikter eller uppleva känslor. Chakradans kan leda oss i kontakt med vårt heliga inre själv och att återknyta kontakten med själen.

Jag känner mig glad och upprymd. Det här är ett bra komplement till de övriga danser jag praktiserar för en god hälsa och välbefinnande.

smiley • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post95

Gott nytt 2017

LivetPosted by Fylgja Thu, December 29, 2016 18:11:59

Tiden går fort när man har roligt, heter det. Jag tycker att tiden går fort, i alla lägen.

Ännu ett år har passerat och också detta år har haft med sig både glädje och sorg. 2016.

Livet blir inte alltid som man vill allra mest och ibland blir det bli riktigt knepigt. Det har det här året funnits stunder då jag varit beredd att ge upp, men ändå kämpat på. Det är man oftast glad för efteråt. Det blir bra till slut, men oj… jag säger bara … oj!

Jag har nog trott att de flesta svårigheter på det personliga planet sker när man är ung, innan man har erfarenhet och verktyg att hantera saker. Det är en sanning med en viss modifikation. Även om man ÄR mer rutinerad som människa, så uppenbarar sig faktiskt nya berg att bestiga, nya svackor att komma ur även på det personliga planet, hela tiden. Fastän jag är medelålders har jag i höst kämpat på med existentiella frågor som handlar om vem jag är, vad jag kan och om min verklighet är sann eller illusion. Jag tror jag fick grepp om sakerna. Nej, jag FICK grepp om det hela. Det var inte så konstigt egentligen, men när man möter något annat än man är van vid… när man möter ovilja och motstånd, där det inte borde finnas… då tappar man koncepterna. Eller jag... JAG tappade koncepterna.


Tack till mina vänner, som hjälper mig att både se mig själv och ger stöd när jag behöver det. Många stora kramar till er! smiley Lite tilltufsad och bränd i vingspetsarna flyger jag nu ut i 2017 och prövar lite nytt och önskar:


...

 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post94

Utveckling

LivetPosted by Fylgja Sat, August 20, 2016 14:31:37

Tänk vad härligt det är med utveckling! Vad vore vi utan den? Ibland kan det kännas obekvämt att tvingas in i något man inte vet så mycket om, men när man väl är där och lär av det som händer, så utvecklas man som bäst och kommer igenom som en klokare människa.

En del säger ”Jag gör som jag alltid har gjort. Jag är för gammal för utveckling”. Så tråkigt det låter. Är det verkligen så, eller är det bara något som sägs? Att stanna i det lilla, utan att jobba sig igenom, resa sig och gå ut i det stora. Det känns inte lockande för mig. ”Det gör ont när knoppar brister”, skrev Edith Södergran och visst är det så, men vem vill inte blomma?

Ben Furman skrev 2005 boken ”Det är aldrig för sent att få en lycklig barndom” och reaktionerna var blandade:

"Leder en svår barndom alltid till ett olyckligt liv? Berättelser från 300 personer om hur det förflutna kan användas som en resurs i livet.
Med glimten i ögat vänder den finske psykiatern upp och ner på vårt vanliga psykologiska tänkande och frågar varför människor ofta klara en svår barndom - trots allt.
Genom att betona människans förmåga att komma igen och växa av motgångar skapar han en terapeutisk läsupplevelse. Vi blir påminda om att vårt förflutna är en historia som kan berättas på många olika sätt"

Jag tror på att vi KAN påverka oss själva, hur vi reagerar och bearbetar trauman. Att stanna i traumat och inta offermentalitet, gagnar ingen utveckling. Jag har haft mina knaggligheter på livets väg, i alla åldrar och visst skulle jag vilja vara utan en del upplevelser, men ändå inte. Mina upplevelser och mitt arbete med mig själv, har gjort mig till den jag är i dag. De som tagit på sig offerkoftorna har inte gillat mitt sätt, men om jag tittar tillbaka står jag nu här välmående och stark, med livet i min hand… och så är det inte för dem. Det känns ledsamt att se.

Alkohol är vårt lands vanligaste drog. Det som är speciellt med den, är att den är allmängiltig och laglig. Alla måste lära sig hantera den, för att vara fullgod medlem av vår kultur, men ve den som inte kan sköta sig. Alla kan inte hantera den och många självmedicinerar med den. Jag brukar säga att alkohol som ångestdämpare är raka motsatsen till utveckling. Alkohol konserverar både personlighet och ens trauman. Istället för att KÄNNA, JOBBA sig igenom och komma VIDARE som en STARKARE individ, gör alkoholen det motsatta; DÖVAR, STAGNERAR och KONSERVERAR. Ett kontinuerligt intag av droger som ångestdämpare gör också människan till en oärlig person - både för sig själv och andra - och jag har lärt mig mycket av nyktra alkoholister, som berättat om hur de manipulerat omgivningen. Jag har själv blivit manipulerad. Det är inte jag som mått sämst av det, utan den som har manipulerat.

Nej, jag är inte nykterist, men jag dricker alkohol ganska sällan.

Jag har hoppats att utveckling kan ske genom hela livet och det är så roligt att se min snart 80-åriga mamma fortsätta att utvecklas, trots tragiska händelser. Så lätt det hade varit att ta på offerkoftan och krympa ihop och bli en liten person. Trots att det har legat nära till hands, har hon på ålderns höst istället jobbat sig igenom svårigheterna. Hon är nu en mycket större, starkare och hälsosammare person, än hon varit.

Vi är alla del i varandras utveckling och att vandra tillsammans och mötas i dialog, skapar dubbel möjlighet att utvecklas med öppet sinne. Jag är glad att vi gör det, för det är inte självklart. Det finns människor som delat år av mitt liv, som inte gör det längre. Som inte hör av sig, som inte gläds med andras (min) utveckling, som sitter hemma och pillar sig i naveln. En del av er tyckte bättre om mig när jag var skör och svag, än när jag lämnade traumat för att växa. Det gör ont att inse att ni väljer bort mig.

MEN jag är desto gladare att du som är med mig, väljer att vara här och vandra genom livet tillsammans med mig; i ärlighet, vilja till glädje och utveckling. En stor hjärtekram till dig!

En person som betytt mycket för min inställning för livet är Kay Pollack. När jag varit på hans föreläsning "Att växa genom möten" på 90-talet, så blev min inställning till livet och människorna jag möter, en annan. Jag såg att "besvärligheter" kom i min väg, för att jag skulle öva mig.

Kay-citat:

"Man kan inte ändra på andra människor... den enda man kan ändra på, är en själv!

Dina tankar om andra, är ett meddelande till dig själv"

Här kan du lyssna till Kay Pollack på temat "Att välja glädje":

Idag hyllar jag våra möjligheter till utveckling och att vi kan fortsätta att utvecklas livet ut. Tack till DIG! <3

...

Fotnoter:

Kay Pollack, Att växa genom möten:

http://www.kaypollak.com/bocker-dvd/att-vaxa-genom-moten/

Ben Furman, Det är aldrig för sent att få en lycklig barndom:

http://www.bokus.com/bok/9789186679385/det-ar-aldrig-forsent-att-fa-en-lycklig-barndom/

Sju steg till alkoholism:

http://kflanken.com/7-steg-till-alkoholism.html

Hjärtbilden är hämtad från pixabay.com

 • Comments(0)//blogg.fylgja.net/#post93
Next »